DELA

Skillnad på sant och falskt

Lagtingsledamoten Stephan Toivonen väljer i sin insändare i fredagens tidningar att på ett cyniskt och osmakligt sätt göra invandrarfientlig politik av de tragiska och förfärliga händelserna i Uleåborg. Det är inte oväntat.

Han går också till attack mot socialdemokraterna med fullkomligt ogrundade konspirationsteorier som inte anstår en medlem av Ålands lagting.

Fakta är följande. Sedan den akuta flyktingkrisen 2015–16 har inga kontakter, inofficiella eller officiella tagits mellan Migrationsverket och Ålands landskapsregering angående en asylmottagning på Åland. Den trafikupphandling Toivonen kopplar till sin konspiration berör Gripö-bron.

Ålands socialdemokrater är och förblir ett parti som på ett anständigt och humanistiskt sätt vill ta ansvar för en global humanitär kris där miljontals människor befinner sig på flykt. Ålänningarna har på ett fantastiskt generöst sätt engagerat sig i frågan, inte minst genom den kommunala flyktingmottagningen.

Att kränga hatiska konspirationer är inte vår väg. Vi står för framtidstro, solidaritet och sanning, och ett Åland som välkomnar nya ålänningar, var de än kommer ifrån.

CAMILLA GUNELL (S)

VICE LANTRÅD

NINA FELLMAN (S)

KANSLI- OCH KOMMUNMINISTER