DELA

Skatt är bra för oss alla

Eftersom ledare och insändare till stor har handlat om skatteuttag tänkte jag ge min syn på saken. Detta kanske någon tycker är främmande och fel.

Men så här är det… skatter är bra för oss. Skatter är bra för samhället. Skatter är bra för oss som individer. Låt oss säga att vi sänker skatten med cirka 600 000 euro för staden. Det är bara 0,25 procent av skatteuttaget. Det innebär att de flesta som betalar skatt får behålla mellan 40 och 70 euro var. Det skulle göra att de kunde köpa en ny skjorta, en ny lampa, en roman, kanske en blomma till fönstret. Kanske de bara stoppar dem i madrassen. De skulle däremot inte kunna köpa sig en bättre skola för sina barn, en bättre äldreomsorg för sina föräldrar eller bättre vägar att fara till jobbet på.

600 000 euro i stadens tjänst, det kan däremot för de extra speciallärare som skolorna ville ha och fick i budgeten. Plus sju till åtta lärare till. Eller skolpersonal, assistenter, vaktmästare och alla andra vuxna som också är så viktiga i skolrummet. Det kan ge oss parkpersonal som kan snygga upp vår stad vilket skulle vara bra för mariehamnarna, turisterna och köpmännen i staden. Det kan betala för en avdelning på ett nytt dagis, personal och pengar till pedagogiska leksaker för barnen i det. Skatter ger oss också pengar att stöda ”Unga företagare” varje år, så att de får pengar att starta upp ett företag utan några större risker. Skolorna, bostäderna, det sociala skyddsnätet, förskolorna, kollektivtrafiken, cykel- och gångbanor, vägar till jobb och praktik, trygghet. Allt sådant styrs av politiken som behöver skatter för att förverkliga dem.

Skatter är helt enkelt en försäkring som alla betalar in för att få leva i ett samhälle där alla ska få rättvis service, inte bara de som ändå kan betala för sig. Vissa säger att pengarna gör mest nytta i människors fickor men det stämmer det ju inte, de gör mest nytta ute i samhället där de håller hjulen rullande, de gör mest nytta där de använts till samhällets bästa, till ALLAs vårt bästa. Vill man verkligen ge människor mer pengar i plånboken ska man bibehålla skatten och satsa på låga avgifter. Skulle en familj med ett barn på dagis inte behöva betala dagisavgifter skulle de istället ha 2400 euro att spendera på kläder, mat, leksaker och nöjen vilket skulle ge företagarna mer pengar och samhället mer samfundskatter. Men framförallt skapa ett mervärde i samhället. Jag som inte har barn, betalar gärna skatter för att andras barn ska få en bra och pedagogisk barnomsorg och en bra utbildning. För det är bra för samhället jag lever i om vi har välutbildade människor även i framtiden. Efter att ha arbetat i vården, skolan och omsorgen så vet jag hur bra det är samhällsekonomiskt att alla är med och delar på kostnaderna.

Därför gillar jag att betala skatt.