DELA

SJK-utspel riktade mot de mindre klubbarna

Läser med intresse Johan Orres ledare i Nya Åland den 27.10 om kuppförsöket mot mindre lagen i Veikkausliiga. Artikeln finns att läsa på finska i Iltalehti. Storklubben SJK:s ordförande och ägare Raimo Sarajärvi skriver precis som Orre säger, att nu måste vi göra någonting åt Veikkausliiga för så här får det ingalunda se ut. Sedan följer förslagen med mindre antal utlänningar i klubbarna plus att Sarajärvi dessutom spikar minimimånadslöner åt dessa på 3 500-4 000 euro per månad. Dessa förslag är ju direkt riktade mot dom mindre klubbarna.

Klubbar som SJK, HJK, KuPS och Inter skulle säkert klara av detta men de övriga är det rena rama dråpslaget. Vi måste här komma ihåg att HJK, SJK, KuPS och Inter har rika affärsmän som pumpar in miljontals euro i sina klubbar varje år. På sikt skulle ligan kanske bestå av just dessa fyra klubbar och för att få det hela att rulla på något sätt så kunde dom då t.ex spela mot varandra elva gånger för att uppnå det mycket populära 33 omgångar.

Nog med detta , det verkliga hotet i artikeln, som Orre glömt bort, är de yttre förhållandena – alltså arenorna. Sarajärvi räknar nu upp nya fina arenor med modernt konstgräs med värme under mattan. Detta stämmer och flera sådana är på gång, och då vill Sarajärvi att Veikkausliiga skall starta i mars månad vilket faktiskt kan vara möjligt. Då har vi en ort kvar som inte har planerat in en dylik arena och det är i Mariehamn varifrån dom finska mästarna i fotboll kommer. Här har vi en miniplan, med naturgräs och dessutom den enda med löparbanor.

Nu föreslår Sarajärvi att serien skall starta i mars och den klubb som inte har hemmaarenan i skick skall spela matcherna på bortaplan. Då frågar man sig, vad gör vi då och framförallt vad gör vi nu?

Hälsningar från en otroligt stolt grönvit supporter

Olle Fonsell