DELA

Sätt igen Sjölund och Manelius!

Nils Manelius och Jack Sjölund lämnade Obunden samling. Det beror delvis på deras hårda åsikter om invandringen på Åland. Min synpunkt är att vi inte ska ignorera deras kritik. Som invandra utmålar jag inte dem som rasister eller främlingsfientliga men jag är mycket intresserad att höra vad de har för förslag.
Vi alla vet att integrationen på ön inte fungerar bra. Arbetslösheten bland invandrare fortsätter att öka och en stor del av invandrarna lever på bidrag. Vi har också talat mycket om mångfald, men mycket lite om det som ska hålla ihop ett samhälle med mångfald.
Om vi inte vågar debattera invandringen och integrationen öppet, sådana som Nils och Jack har en stor möjlighet att locka många sympatisörer, såsom Sannfinländarna gjorde på fastlandet och Sverigedemokraterna i Sverige. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och låtsas som om det inte finns något problem att tala om.
Sjölund och hans sympatisörer vill ha ett Åland där invandrare kan försörja sig. Kanske ett Åland där invandrare inte är överrepresenterade i brottslighet. Men problemet är att de åländska invandrarna är väldigt åsidosatta på arbetsmarknaden.
Häromdagen läste jag i Svenska Dagbladet (SvD) lite om integrationen i Stockholm. Solna är en kommun där man lyckats med att integrera invandrare och flyktingar genom att ge dem arbete.

Solnas befolkning är större än Ålands och enligt SvD är Solna den kommunen som har Sveriges lägsta skatt. Hur har man lyckats? Mycket samarbete! Näringslivet i Solna tar ett stor ansvar när det gäller integrationen.
Arbetsmarknaden på ett litet ställe som Åland är helt annorlunda. Man får jobb via kontakter. Många företag och kommuner lyser ut lediga platser på nätet och i tidningarna, trots att de redan vet vem ska anställas.
Att mobba Nils och Jack hjälper inte att lösa problemen. Om politikerna menar allvar med att kämpa mot alla former av rasism och främlingsfientlighet så måste de ta integrationen på allvar. Vackra ord utan konkret innehåll tar oss ingenstans.
Välkomna Nils Manelius och Jack Sjölund och hjälp oss med lösningar! Vi invandrare vill ha en ordnad ekonomi och vara skötsamma.
Alieu Khan
www.hejaland.ax