DELA

Sälskärs fyr planeras bibehållas som museum av trafikverket

För intresseföreningen Sälskärs fyr r.f. som har målsättning att försöka bevara och utveckla det tidigare fyrvaktarlivet på skäret, är detta ett glädje besked från Sjöfartsverkets Farleds-enhet.

Föreningen fick för två år sedan dispositions och nyttjanderätten till fyren, till 2018 för en årlig avgift.

I och med att jag av styrelsen utsetts till kontaktperson till Sjöfartsverket, skrev jag till dem för en tid sedan och frågade vart vi skulle betala den årliga avgiften, samt att vi behövde mer glödlampor och sydsidan på fyren behövde målas.

Nu fick jag ett brev från Marko Rielio, som är distriktschef för Trafikverkets Farleds-enhet för sydvästra Finland. Han meddelade då att vi inte behöver betala några av gifter till dem, bara vi städar och ser till fyren och meddelar dem om något behöver göras.

Jag frågade när de kunde måla fyrens utsida, som börjat bli sliten av regn och stormar. Han svarade att de planerar göra det år 2017. Senast det blev gjort var 1949, av bland annat tre av mina bröder.

Men vad han ytterligare meddelade oss var, att de planerar att utse några äldre fyrar till museala fyrar och bland dem är Sälskär en! Detta var ett verkligt glädjebesked för föreningen och för mig personligen, eftersom jag levt på platsen med denna fyr mina 16 första år och nära kontakt också därefter.

För några år sedan var före detta Sjöfartsstyrelsens chef Seppo Laurell ut, och då han kom ned från fyren sade han spontant: ”nu har jag sett alla Finlands fyrar och den här är den bästa!”

Han borde veta, eftersom han har skrivit den stora boken ”Finlands fyrar”.

På 80-talen for fyren illa genom mindre lyckade underhållsarbeten. Men nu på senare år har Sjöfartsverket verkligen satt fyren i gott skick med bl.a. god ventilation, rostfria skyddsräcken, tätning av fönster och tak samt målning av insidan.

Fyren är nu i lika bra skick som när den automatiserades och vi flyttade bort hösten 1949.

Bengt Häger