DELA

(S) vill ha ett stabilt ledarskap

Centerns Harry Jansson reagerar på min kommentar om centerns frekventa ordförandebyten genom att gå till kraftfull attack mot socialdemokraterna och mitt ledarskap. Jag kan bara konstatera: Vår syn på ledarskap skiljer sig diametralt. För min del anser jag att det är till fördel för ett parti att ha ett ledarskap med stark uppslutning bland medlemmarna.

Det är också till fördel om man som ordförande har tid att bygga ett lag och en politik över tid. Ständiga ordförandebyten, vilket Centern sysslat med sedan Roger Nordlund lämnade ordförandeklubban, skapar otrygghet, instabilitet och subgrupper som drar åt olika håll. Jag kanske var den som uttalade det tydligast, men partiets långvariga inre slitningar är uppenbara för de flesta.

Bara centergruppens inlämnade motioner i samband med budgeten 2018 vittnar om en lagtingsgrupp med vitt skilda uppfattningar i en rad frågor. Enligt mig räcker det inte för ett parti att bara säga nej. Man måste också ge väljarna andra alternativ och beskriva sin gemensamma syn på utvecklingen.

Skötseln av Centern och dess duglighet är tack och lov inte min huvudvärk. Centerns framtid ligger i händerna på dess medlemmar och nya ordförande Veronica Thörnroos, som intressant nog inte ens fick sin kollega Harry Jansson vid sin sida som en stödjande vice ordförande.

Själv fortsätter jag värna om den åländska socialdemokratin och hoppas, om s-medlemmarna så önskar, få leda Ålands socialdemokrater till ännu ett framgångsrikt val 2019.

Camilla Gunell

Ordförande Ålands Socialdemokrater