DELA

Rövarfasoner, ÅAB!

Jag ska inom kort pensioneras. Bland annat innebär det att jag ska bestämma till vilken bank mina genom åren oftast glatt förvärvade pensionspengar ska gå.

Valet är – eller verkade vara – ganska självklart; jag äger 125 aktier i Ålandsbanken och ska naturligtvis dirigera min pension till mitt konto där, till min egen bank. Men det jag erbjuds hos ÅAB får mig att omedelbart backa; villkoren är urusla.

För det första är de invecklade och krångliga att ta till sig och för det andra verkar det som om man byggt upp ett system som ensidigt gynnar större investerare eller innehavare av större förmögenheter. Förlorarna är småspararna, vi åländska smörgåsaktieägare.

Vad är det då jag kräver av mitt konto?

Inga märkvärdigheter, jag vill ha ett konto som jag kan sköta hemifrån på datorn, jag vill kunna handla aktier på nätet och jag vill ha ett vanligt kreditkort typ Visa eller Mastercard. Ingenting annat.

Jag har ett sådant konto i Sverige, i SEB. Det kostar mig 25 kronor (cirka 2,50 euro) i månaden, inklusive avgiften för Visa-kort. Köper eller säljer jag aktier kostar det 69 kronor per affär (cirka 7 euro). Thats all. Enkelt och genomskinligt.

Hos Ålandsbanken är det annorlunda. Där ska man ha betalt i form av ”förmedlingsprovisioner” som bygger på aktieaffärer per kvartal (!) för aktier som jag själv köper och därefter kostar förvaringen av de inhandlade aktierna 4 euro per månad. Det ”lilla börspaketet” kostar 5 euro per månad. Var vi slutligen hamnar när jag har fått mitt Mastercard vill jag inte ens tänka på.

Jag erbjuds i gammal stil ”Premium Banking” med en massa tjänster som jag inte vill ha, bland annat ”numrerad nyckelbricka”. Det erbjudandet kostar 16 euro per månad, alltså 192 euro per år.

Det här är rena rövarfasonerna.

Se på den stackars kund som äger 16 aktier i Rederi Ab Eckerö. Årets föreslagna dividend är 1,75 euro per aktie. Att låta ÅAB ”förvara” de redan digitaliserade aktierna kostar 4 euro per månad, 48 euro per år! Aktierna ger en sammanlagd dividend på 28 euro, före skatt.

Resultatet är en förlust: ÅAB stjäl inte bara din dividend, du måste dessutom skjuta till pengar för ”förvaringen”!

Andra småägare som drabbats hårt av ÅABs avgiftsterror är de av Tidningen Ålands mindre ägare som lät ÅAB ”förvara” sina aktier när de överfördes till värdeandelssystemet.

Bilden av ÅAB som småspararbank är bilden av den fula girigheten, av en bank som inte låtit digitaliseringsvinsterna nå kunderna och som pungslår småsparare på fulaste sätt.

Nu, ÅAB, får ni skärpa er! Mina små pensionspengar hamnar inte hos er, eller ”oss” ska jag väl säga. Inte förrän ni, ”vi”, kan erbjuda normal service till ett normalt pris.

Jag påminner igen om SEBs modell; datorbank för 25 kronor per månad inklusive Visakort och 69 kronor per aktieaffär, inga ”förvaringsavgifter”. Enkelt, billigt och genomskinligt.

Så ska normal bankservice se ut år 2016!

Mosse Wallén