DELA

Restaurangbranschen är viktig för Åland

På Åland har vi en alldeles fantastisk restaurangbransch med en generellt hög nivå på såväl mat som service. Men branschen har en stor utmaning då det gäller rekrytering. Det är en viktig fråga med tanke på sysselsättningen på Åland och för den åländska turismen.

Matupplevelsen är central för turismen som helhet och vi har ett gott rykte på Åland att förvalta. Rekryteringsfrågan inom branschen är därför central. Trots att mat och dryck är trendigt så sviktar intresset för restaurangutbildningarna.

Det är inte ett åländskt fenomen utan samma problem finns runtom oss.

Ålands hotell- och restaurangskola hade en gång i tiden ett mycket högt tryck och lyckades utexaminera många kompetenta servitörer, kockar och barmästare. Jag menar att vi borde satsa på restauranglinjerna så att vi åter blir en av europas bästa skolor inom branschen.

För att det ska lyckas måste vi skapa en bred koncensus i samhället. Vi behöver belysa restaurangbranschens betydelse för bland annat BNP och integration, vi behöver omvärdera bilden av yrket så att det inte enbart ses som något man gör några år eller somrar och politiken och branschen behöver samarbeta tätt.

Slutligen, en av årets största kroghelger sammanfaller med väldigt höga temperaturer. På restauranger tenderar det bli extremt hett med alla ugnar och diskmaskiner, ha lite tålamod i hettan – personalen gör så gott de kan!

INGRID JOHANSSON (LIB)