DELA

Replik till Nya Åland

Under rubriken ”Vi skräder inte orden – det är en kris” skriver Nyan i en osedvanligt råddig sillsallad om att de ska ändra sina språkrutiner.

Ledaren är undertecknad av 20 personer och ger en bra bild av det gamla ordspråket: ”Ju flera kockar desto sämre soppa.”

De skriver ledaren med anledning av att det är världsmiljödagen. Gott så. Miljön är en viktig sak. Den bör vi värna om och den kan vi värna om. Det är väl de flesta överens om. Ni kunde och borde ha hållit er till dagens tema.

Men i stället blandar ni in klimatet och upphöjer er till överstepräster i klimatsekten med rätt att använda de ord ni finner lämpliga för personer med andra åsikter. Ni tar er friheten att kalla det för klimatkris. Ni tar er friheten att kalla andra för ”klimatförnekare”. Ni anser att detta är dess rätta namn.

Ni kastar fram påståenden om att ”vi har nått strecket för en grad jämfört med preindustriella siffror. Vi har alltså bara en halv grad kvar”.

Av eget intresse så håller jag på att läsa ”Klimatet och människan under 12 000 år” av historikern och klimatforskaren Fredrik Charpentier Ljungqvist. Jag rekommenderar den boken för er också.

Som jag tidigare nämnt så hade vi den ”globala uppvärmningen under tidig medeltid”. Kring första millennieskiftet var klimatet betydligt varmare än nu.

Han beskriver även den Romerska värmeperioden (300 f Kr–300e Kr) då glaciärerna var betydligt mindre än vad de är nu. Han beskriver även värmeperiod den, som sträckte från 7000 f Kr–3000 f Kr. Det var då vi kanske hade den varmaste perioden under mänsklighetens historia.

Knappast berodde någon av dessa värmeperioder på människans aktiviteter.

Ni sprider alltså helt felaktiga bilder om dagens klimat och orsakssamband om vi ser det i ett historiskt perspektiv. Men ni hävdar ändå att ”Det är inte ett sätt att försöka skrämma folk”. Men det är faktiskt ett populistiskt sätt att skrämma läsarna.

Men ni försöker sätta etiketter som ”klimatförnekare” på dem, som har en annan åsikt. Ni agerar åsiktspoliser likt Stasi i gamla DDR. Nästa steg är väl att bränna alla oliktänkande på bål. Klimatsekten verkar inte känna några gränser.

Stephan Toivonen (ÅLD)

 

Redaktionen svarar:

Vetenskaplig forskning bevisar att människan påverkar klimatet. Att Stephan Toivonen inte tror på detta faktum har han gjort klart redan tidigare, så det är inget nytt.

Nya Ålands ledarsida är en sida för åsiktsjournalistik. Där uttrycker vi tidningens linje och i det aktuella fallet förklarar vi varför vi gör ändringar i vårt språkbruk. Det står andra fritt att använda de ord de önskar.

Anna Björkroos, chefredaktör