DELA

Replik på ledaren

Nyan beskriver problematiken kring sponsring av idrotten i sin ledare: ”Partiernas logotyper bör lämna arenorna” Och anser att: ”Därför hör politiska logotyper inte hemma på matchtröjor, på arenorna eller i matchannonserna.”

Nyan konstaterar öppet att: ”Det är först nu, då Åländsk demokrati står som sponsor, som lämpligheten med politiska partier som sponsorer har ifrågasatts på Åland.” Tack för uppriktigheten. Men man får lätt en känsla av att vi måste få tillåtelse av Nyan för ny sponsring.

Nyan anser vidare att ”Sponsorerna och de sponsrade måste ha en gemensam värdegrund.”

Nå, åsikter får man ha fritt. Men vi respektera Nyans åsikter och försöka att fortsätta med att undvika att sponsra /annonsera i Nyan eftersom ju Nyan mycket tydligt har visat att de anser sig ha en annan ”värdegrund” än Åländsk Demokrati.

Men hur har Nyan tänkt sig att alla spelare skall kunna ställa sig bakom sina sponsorer? Är det inte sponsorerna som skall ställa sig ”bakom” de, som de sponsrar?

Om ett slakteriföretag vill sponsra ett fotbollslag och det i laget finns vegetarianer eller veganer. Måste laget då avstå denna sponsor?

Om det rent hypotetiskt skulle finnas AFA-sympatisörer i ett fotbollslag skulle då laget vara tvunget att avstå från att sponsras av storbanker och andra internationella företag?

Som Nyan säkert är medveten om, så är det olagligt för minderåriga att dricka alkohol eller att spela om pengar. Ändå har de åländska topplagen sponsorer, som tillverkar öl och säljer speltjänster. Dessa är alltså olagliga för en del av lagmedlemmarna. Kanske Nyan skulle fundera hur detta går ihop med Nyans ”värdegrund”.

Avslutningsvis finner jag det nog lite komiskt att Nyan nog vill att partierna skall ”bidra ekonomiskt ur partikassan så kan de göra det av rent engagemang utan att förvänta sig synlighet”. I år ville inget annat parti än Åländsk Demokrati ”bidra ekonomiskt” ens fast de garanterades synlighet. Kanske en lite väl naiv tanke av ledarskribenten?

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati