DELA

Replik på Igge Holmbergs frågor till Hammarland

Lagtingsledamot Holmberg hetsar i måndagens tidning upp sig över att fullmäktige i Hammarland beslutat att låta kommuninvånarna bestämma om dom vill ha en självständig kommun eller inte.

Då det var jag som föreslog en folkomröstning så känner jag mig manad att försöka besvara Holmbergs frågor.

Holmberg undrar vad vi ska med valresultatet till, eftersom landskapsregeringen (LR) minsann inte bett om det. LR har ju bett om ett utlåtande från Hammarland, vilket dom även fått. I och med det har dom ju åtminstone gett sken av att vara intresserade av hammarlänningarnas åsikt. Om LR väljer att köra över hammarlänningarna och eventuellt andra kommuner som väljer att låta folket avgöra, så kan ju näppeligen respektive kommuns fullmäktige hållas ansvariga för detta, utan Holmberg vet nog själv var det ansvaret i så fall skulle vila.

Att Holmberg ens ställer frågan om vad som kommer att hända om folkets vilja inte visar sig vara densamma som fullmäktiges, säger mer om honom än om oss. Givetvis respekterar vi folkets röst. Frågan om vad vi ska göra om det blir 50-50, känns mest löjlig, då risken för ett dyligt scenario är nära nog obefintlig. Men att fullmäktige skulle fälla avgörandet i så fall känns väl knappast orimligt.

Att Åsub:s formulär skulle ha gett en korrekt bild av hur ålänningarna vill ha framtiden för kommunerna, råder det delade meningar om. Men att låta alla vara med att välja känns som en betydligt säkrare metod än att låta ett urval av befolkningen svara på ett formulär.

Vox Populi, Igge!

Stellan Egeland

Kommunfullmäktige Hammarland