DELA

Rekommenderas för alla med klimatångest

I min replik till Nyans ledare ”Barnstrejk för klimatet” skrev jag bland annat:

”De senaste decennierna har inte temperaturen ökat. Det var i slutet av 1900-talet. Och några andra decennier under 1900-talet då jorden återhämtade sig från den så kallade lilla istiden, som slutade under 1800-talet. Då hade vi missväxt och hungersnöd i Norden just på grund av klimatet.”

I en kommentar till repliken skrev ledarskribenten Heidi Hendersson: ”Toivonen kunde gott ta del av den senaste forskningsrapporten, publicerad i Nature den 24 juli med rubriken ”Inget bevis för globalt sammanhängande varma eller kalla perioder under den preindustriella eran”.”

Den 27 juli publicerade Joanne Nova (joannenova.aco.au) en artikel under rubriken: “ Denying 2000 years of the Medieval Warm Period, Little Ice Age on every continent”, där hon kritiserar artikeln i Nature på ett ganska brutalt sätt. Den kritiken kunde Hendersson gott ta del av. Kanske det finns något ännu färskare?

Nova är australiensiska, Bachelor of Science first class, författare, bloggare och på svenska kanske klimathot-skeptiker.

En annan gång jag återkommer kanske till uppvärmningen 1850-1950. Var den månne orsakad av människan?

Men jag noterade att två av de vetenskapliga studierna, som Nova hänvisar till, är skrivna av den svenska historikern och klimatforskaren Fredrik Charpentier Ljungqvist. Jag har tidigare skrivit om Hannibals tåg över Alperna och bosättningarna på Grönland i ljuset av ny klimatforskning. Dessa exempel finns presenterade i hans bok ”Klimatet och människan under 12 000 år.”

Boken är relativt lättläst bok och kan rekommenderas för alla med klimatångest. Den kan hjälpa. Kanske lite svår för yngre skolbarn dock. Man kunde kanske läsa vissa avsnitt om indianer eller vikingar som godnattsagor för dem för att förebygga klimatångest.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI