DELA

Rättvisa är lönsamt

Allt åt alla.

Det lär enligt politiska motståndare på högerkanten vara socialdemokraternas ekonomiska politik.

Jag menar att det finns alternativ både till ”allt åt alla” och ”inget till någon”. Socialdemokrati är ”åtminstone lite åt alla”. Eller ”tillräckligt åt alla”.

Det är löner som går att leva på. Det är pensioner som gör att gamla människor inte behöver äta kattmat. Det är arbetsvillkor som gör att de som jobbar inte går sönder (och där spelar faktiskt längden på semestern en stor roll).

Stöd till näringsliv, jordbruk, sjöfart och handel är viktiga. Dem har vi ganska gott om. Vi behöver inte ens räkna alla skattepengar som går till sådana projekt, inte alla övertänkta.

Kärnan i ekonomin är ändå att det måste finnas människor som har råd att köpa, och det är alla vi vanlig låg- och medelinkomsttagare som ska göra det.

En politik som utarmar samhället, utarmar företagen.

Samhället ska ha våra gemensamma åtaganden närmast. Samhället ska syssla med vård, skola och omsorg. Det ska vara den viktigaste prioriteringen.

Socialdemokrater ska inte vara lite snällare kapitalister. Syftet med politik är inte ekonomiskt, det är moraliskt. Det handlar om hur man bäst, mest effektivt, mest elastiskt och med sikte på framtiden ordnar ett rättvist och bra samhälle.

Det finns de som tror att fullt fokus på näringsliv och företag åstadkommer ett bra och rättvist samhälle. Jag menar att fullt fokus på ett bra och rättvist samhälle är bra för näringsliv och företag.

Det är skillnaden mellan höger och vänster.

Nina Fellman (S)