DELA

Protestera mot nedhuggning

Ett inlägg i debatten om oxelträden längs Styrmansgatan i Mariehamn, som hotas av nedhuggning:

Oxelträd kan bli cirka 100 år gamla eller ännu äldre, i Småland i Sverige finns en oxel som beräknas vara 200 år gammal.

Almarna (en annan trädsort, men ändå) i Kungsträdgården i Stockholm ansågs vara sjuka och skulle huggas ner för att ge plats till en tunnelbanestation, detta var 1971.

I år är det 2017 och Kungsträdgårdens almar står ännu kvar 46 år senare och grönskar i högönsklig välmåga till alla stockholmares glädje, och T-banestationen fick plats ändå!

Tack vare stockholmarnas protester, genom att bland annat klättra upp i träden så trädfällarna inte kunde såga, räddades träden och, som sagt, de står där än!

Mariehamnarna borde kanske göra likadant som stockholmarna 1971 och protestera så Mariehamn får fortsätta vara en grön stad. Cykelbanan får säkert plats ändå längs gatan.

Likaså borde man se till att rädda de få trähus som ännu finns intakta i staden, det är ju de som gör den gamla trästaden unik. Alltför många gamla karaktäristiska gamla trähus har rivits i Mariehamn, enligt min mening.

Stefan Hjelm

Bromma Sverige

sommarålänning sedan 1982