DELA

Pridefestival på Åland – Vi vill!

På onsdag startar för fjärde gången den åländska Prideveckan, fylld med matnyttiga föreläsningar och samtal, gemenskap, glädje och stolthet. Det är med både stolthet över våra underbara olikheter, och respekt för dem som för den riktiga hbtqia- kampen året om, som vi deltar i både föreläsningar och parad.

Det kan vara lätt att tro att i vårt nordiska välfärdssamhälle finns inga orättvisor och alla får vara den en vill. Men fortfarande 2017 finns även hos oss fördomar och orättvisor. Kyrklig vigsel är, trots den nya lagen om könsneutrala äktenskap, inte en självklarhet då kyrkan inte tar beslut om detta förrän tidigast 2018. Fortfarande får homosexuella män inte ge blod, oavsett hur kärnfriska de är. Fortfarande finns människor som levt ett helt liv i garderoben på grund av samhällets rådande normer för kön och sexualitet.

Utanför våra landsgränser ser det ännu värre ut. Många länder tillåter ännu inte registrerat partnerskap. Ännu färre tillåter könsneutrala äktenskap, och fortfarande är samkönat sex belagt med dödsstraff i vissa länder. Möjligheten att ändra juridiskt kön är begränsad.

För oss är det obegripligt att alla människor inte har samma värde. Att vi 2017 ännu har bedömningsskalor som utgår från en heterosexuell cis-norm, och ju mer du avviker från den, desto färre rättigheter har du. Så får det inte vara. Så ska det inte vara. Inte hos oss!

Därför är Pride-rörelsen viktig för oss, oavsett kön, sexualitet, religion, kultur eller ålder. Vi deltar i årets prideparad som stolta hbtqia-personer, cispersoner, mammor, pappor, syskon, kompisar, grannar, politiker men framförallt – likvärdiga medmänniskor!

Stolta liberaler:

Cita Nylund

Ingrid Johansson

Martina Gerkman

Jonny Andersen

Katrin Sjögren

Pernilla Söderlund

Susann Eklund

Elias Lindström

Rolf Lindqvist

Kira Gustafsson

Ulla-Britt Dahl

Camilla Olin

Viveka Landgärds

Christian Rögård