DELA

Prata före ni polisanmäler

– Jag stämmer dig! Nej, JAG stämmer dig! Alla har vi väl skrattat åt amerikaner i Hollywoodfilmer, som polisanmäler och stämmer varandra på löpande band. Vilka töntar, va? Varför kan de inte sätta sig ned och prata om saken före de ringer sina advokater? Det värsta är att det fungerar ungefär så även i verkligheten – i USA, alltså!

Men nu verkar även vi ålänningar blivit så otåliga, retliga eller känsliga att vi polisanmäler före vi tar reda på fakta. Jag blev själv polisanmäld för miljöbrott nyligen. Det hela var bara ett fånigt missförstånd, men polis och åklagare fick arbeta flera timmar på skattebetalarnas bekostnad.

Jag blev polisförhörd och allt detta helt i onödan. Hade någon bara ringt mig i första skedet, så hade vi undvikit allt arbete, och tidsspillan! Tid som polisen kunnat ägna betydligt viktigare.

Åklagaren lade mycket riktigt ned fallet med ”Miljöboven Mats” efter att ha kontaktat mig. Gott så, men jag är inte ensam om att bli misstänkliggjord och utpekad i onödan. Det känns och hörs på stan, att det blir allt vanligare här på Ålandsöarna! Beror det på Facebook eller på att vi blivit så stressade?

Kanske är det numera ”pop” att polisanmäla grannar och bekanta? Vad fruktansvärt dumt och onödigt! Tagga ned, kära vänner! Gå in till grannen eller ring till den du misstänker. Bjud på en kopp kaffe och tala med varandra, istället för att sprida ännu mer gift i vår tillvaro!

MATS GRANESÄTER

DEBATTÖR