DELA

Pommern och dockan

Vi sitter alla i väntans tider nu för att få besked om hur det kommer att gå med docka upphandlingen. För mig personligen så råder inget tvivel om fortsättning inom den närmsta tiden.

Låt oss anta att det har kommit in två bud (enligt tidningarna) och att dessa bud på grund av anbudsförfrågans formulering ställer stora krav på entreprenörerna i fråga om ansvar och garantier, resulterat i anbud på två helt skilda anläggningar. (Om man får stort ansvar måste man också kunna leverera lösningar som man själv kan leva med).

Om jag förstått saken rätt nu så har man reducerat konstruktörens (Aalto-Setälä) närvaro till något som jag kallar blyertsanteckningar på en Klubb 77 ask. (För er som inte vet vad en Klubb 77 ask är så var det en cigarrettask som man ritade professionella skisser på nya grejer utan CAD i min ungdom).

Detta betyder om mina antaganden skulle stämma att det blir nästan omöjligt för en byggherre att kunna bedöma och värdera dessa anbud mot varandra, om vi antar att bägge parter är professionella. Detta ger anledning att konsultera marknadsdomstolen, förr eller senare. Jag ser inte en möjlighet i världen att kommittén skall kunna presentera ett förslag för stadens representanter den 8 mars.

Sedan har vi fyra veckor tid för entreprenören att presentera kompletta konstruktionsritningar (som alltså inte längre finns). Låter som en utopi för en lekman. Sedan har vi miljöprövningen, som tack och lov äntligen nått ett aktivt stadium. Hur länge tar den.

Hur länge får man muddra i Västra Hamnen i vår efter att kontraktet skrivits?

Om man väljer alternativet med pålar till berget så kanske motsvarande inträffar som vid kaj 6 då man slog stoppslagen , att stora nästa en kubiks stenar kom ner rullande från berget och landade på gräsmattan nedanför. Nu kommer väl jordmassorna från museet och slänt nerrasande typ E6 i Sydvästra Sverige för några år sedan. (Skrämselpropaganda)

Högtryckstvättning och sedan målning med spruta i dockan och i riggen kommer att vara begränsat för att undvika att målfärgsdamm transporterar sig till ÅSS och längre och ger nya nyanser på inneliggande segelbåtar för att inte nämna museets stora fönster. (läste just en artikel om att målfärgsdamm transporterats med vinden ca 4 kvarter och kontaminerat över 800 bilar. Det går idag att rengöra dem men det kostar och sedan har vi ju alla glada bilägare förstås. Skrämselpropaganda.

Nej allt vad detta kostat och lite till skulle ha gett Pommern många goda underhållsetapper på ett kommersiellt varv.

Förresten en varvsägare ringde mig för två veckor sedan och sade att han bogserar Pommern gratis till sitt varv om han vinner upphandlingen av varvsbesöket.

Henry Höglund