DELA

Öppet brev till gossar i alla åldrar

Ok – innan skolklockan ringer – ett litet tips inför helgen, så sätt er igen;

När ni nästa gång kommer gående i en av de trånga korridorerna på en av kryssningsfärjorna och där möter en kvinna som kommer från andra hållet och som ser er rakt i ögonen och dessutom ler, så betyder detta nästan aldrig; “Wow Bamse Man! Du och jag kommer att ha passionerad sex så fort jag kommit ur korsetten.

Och nästan alltid; Kan jag få komma förbi här?

Det är ett artigt sätt att kommunisera non-verbalt och en bra sak att ha koll på när man skall ut i stora världen för den här speciella regeln gäller överallt.

Om ni anser tyst kommunikation är en överkust i ämnet så kanske det raka verbal budskapet; NEJ! kan skingra dimmorna? Skall vi börja med det? Lektion 1; Ordet; Nej! och dess mystiska innebörd. Så har vi prov på det om en vecka. Lycka till.

Okay , ni som är litet äldre och gifta – hur brukare det vanligen gestalt sig när ni grälar? Nånting har hänt och – rent tekniskt – är det ditt fel till 68% och hennes till 32% men funkar det så? Nej? Nej det gör det inte. Allt är ditt fel eller hur? Det plus allt som hon inte kommer ihåg just nu samt det du inte åkt fast för ännu.

Så tig där du står. Tig och ta din medicin tills det är över. Försoning återstår och en bättre starkare samvaro har just skapats. Att temporärt kunna få bete sig “orättvist rent procentuellt” och skrika av sig och domdera samt vara riktigt oattraktiv och inte så där förbannat gullig jämt UTAN att det hotar själva relation är kärnan i ett sunt förhållande. En riktig Man förstår detta och rättar sig därefter medan småpojkar kläbblar om procenten. Också det nånting att lägga i ränseln.

Argsinta falanger tycker om att förlöjliga iden om Den Förlorade Mansrollen. Det betyder inte att nånting viktigt inte gått förlorat – åtminstonde temporärt. Var inte ledsen för det du.

Vet detta du “Man in the making”; Du är suverän! Bäst helt enkelt! Du är produkten av livets längtan efter sig själv och miljontals år av förfining – det är vekligen nåt att vara glad över! Vet du en annan sak? Kvinnor är precis lika suveräna som du och lika bäst, och den ultimata modellen så här långt i utveckligen.

Att inte inse och respektera detta reducedrar dig omedelbart och “Man” kan du inte längre kalla dig. Detta är en svår förlust. Du mår så mycket bättre som ditt-rätta-jag än som nånting du ljugit ihop på kammaren eller iklädd den förljugna macho mask som du och grabbarna ryggdunkat fram i öldimmornas förenklande sken.

Jag kom att tänka på en tidig låt med ABBA – Suzy hang-around – en låt om mobbning. “Susy was nine and I was ten – right about the time boys like to think they’re Men”.

Det börjar tidigt och påverkar samhället mycket denna obalans. Om män inte axlar våran biologiska roll som Fäder och Beskyddare fortsätter förfallet. En gosses själsbild är en alldeles för vikig sak för att skyfflas över på lärare och kuratorers nycker. Du har ett egen ansvar och din pappa hade tidigare ett inför dig.

Om han inte gjorde sitt jobb är det upp till dig att göra så gott du kan – för dina barns skull. För innan du stiger in i din rätta roll förblir du lika vilsen som kvinnan vid din sida är vilsen och barnen lika så.

Det finns otaliga kursen som förbereder en ung gosse när han skall bli Pappa. Varför finns det så få som lär ut hur man blir en Man? De klassiska alternativen som armen eller långfart har fostrat många Män men mera med uteslutnings metoden – många var de som inte “tog examen”.

Det är Pappan och inte samhället som skall förbereda gossen på vad som komma skall. Att ge honom verktyg och visdom så att han kan snickra ihop en personlig mansbild vad det lider. De första fem åren som Pappa är otvivelaktigt de viktigaste – vilket ju raserar logiken bakom all bravado och macho bullshit för en gosse på fyra förstår inte sådan.

Däremot ser han hur Pappa behandlar Mamma och kvinnor i övrig. Efter fem års ålder har denna emotionella cement hårdnat till största delen. Mycket kan räddas mellan fem och femton när skolan inträtt men vore det inte bra om det blev rätt från början? Nyutsprugna fäder är livrädda för att göra fel men lika nybliva mödrar gör inte honom någon tjänst genom att kritisera hans första fumliga blöjbyte.

Det ÄR gropigt i början men det viktigaste för barnet är inte att du läst tretti böcker, utan att du är DÄR. Leker med honom, bygger kojor, pruttar honom på magen. Vara “Ett” med din lilla gosse – medan tider är. När jag flyttade till Australien hamnade jag av olika orsaker att spendera praktiskt taget ALL min tid med barnen när de var små.

Det gjorde att jag saknar dem oerhört nu när dom börjar flyga ur boet men jag vet att det var min livs bästa investering och en rikedom för framtiden och kommande generationer.

För fortsatta studier i ämne besök gärna Youtube och ta del av; “Little things say a lot” med Kity Kallen.

Class dismissed.

Egan Söderholm

Australien