DELA

Nya evenemang

Nya Åland har den 8 mars en ledare med rubriken ”Evenemang i tider av ofrivillighet”. Man bekymrar sig över tillgången på frivilliga krafter som kan och vill arbeta med kulturella evenemang.

Litteraturdagarna och Vera filmfestival lyfts fram som lysande exempel på Åländska kulturevenemang samtidigt som man tvivlar på att någon skulle orka dra igång ett nytt evenemang. Man påstår också att ”Nya traditioner börjar inte och de gamla kämpar”.

2, var har ni hållit hus de två senaste åren? 2015 startade Shanty Society Pommern ett nytt musikevenemang som vi kallade ”Baltic Shanty Festival2. Evenemanget blev en omedelbar internationell succé som fortsatte 2016.

Vi hade ett bra reklamsamarbete med Nyan men redaktionen har tydligen helt missat det. Båda lokaltidningarnas redaktioner verkade väldigt ointresserade av arrangemangen.

Vad var det vi arrangerade? Jo, ett av de absolut största musikevenemangen som hållits på Åland! Vi hade internationella toppartister från åtta europeiska länder. 2015 hade vi dessutom en grupp från USA. 2016 hade vi 12 grupper med 130 utländska artister förutom fem grupper från Åland. Totalt skedde 100 framträdanden! Cirka 50 frivilligarbetare deltog.

Publiken var mer än nöjd! Den engelska Trad Academy Choirs uruppförande i Mariehamns kyrka av Coleridges klassiska text The Rime of the Ancient Mariner i musikalisk dräkt var helt sagolikt och fick stående ovationer.

Om vi hade gått efter det intresse som lokaltidningarna visade för evenemanget hade vi lagt ner efter första året men responsen från utlandet och deltagarna själva gjorde att vi fortsatte 2016 och det blev ännu större.

I år håller vi en skapande paus men Baltic Shanty Festival kommer igen sommaren 2018. Trycket från artisterna på att få komma tillbaka hit är stort. Tala om marknadsföring av Åland!

Shanty Society Pommern försöker med Baltic Shanty Festival starta en ny tradition. En tradition som är speciellt lämplig här på Åland med den gamla sjöfartstradition vi har här. Shanty är nämligen sjömanssånger, sådana som sjöngs på de gamla segelfartygen. Internationellt är shantygenren mycket stor.

I ett land som Polen utan egentliga sjöfarartraditioner är shantyn jättestor och lockar både unga artister och ung publik. Det försöker vi införa här. Men, då skulle vi väldigt gärna se att tidningarna också uppmärksammar detta.

Som arrangör blir man ganska ledsen när man ser att ett kattbröllop får mycket mer spaltutrymme än ett stort internationellt evenemang.

Jan Grönstrand, ordförande

Shanty Society Pommern