DELA

Nu slopar LR även polisens dag

Ålands Landskapsregerings beslut att under 2017 skära ner på polismyndigheten får såklart följder. Vi har kunnat läsa om dessa i takt med att narkotikan ökat på Åland och antalet utredningsärenden är så många att man inte hinner med.

Nu kommer nästa tråkiga inslag. Den så omtyckta Polisens dag arrangeras inte i år. Polisen måste spara in pengar och i säg är det kanske inget anmärkningsvärt. Men det som är uppseendeväckande är att det här är ett beslut som de ledande politikerna och LR ligger bakom. Att dra ner på polisens resurser i dessa tider är inget annat än helt vansinnigt, hela samhället sätts i gungning. Något som nog knappast någon av oss skattebetalare vill. Och nej detta är förstås inte polisernas fel, de gör nog sjutton sitt bästa utifrån de förutsättningar som de ges av LR.

Det är politikerna som sitter vid makten som prioriterar fel just nu. Inte nog med att den personliga integriteten och rättsäkerheten är hotad på Åland. Nu stryper man även kontakten till polisen. Man tycker ju att det borde vara tvärtom att man från LR sida skulle välja att satsa ännu mer på synlighet och kontakt samt information hur vi ålänningar skall kontakta polisen och andra räddningsmyndigheter när vi anar att något är fel och någon far illa.

Polisens dag har varit ett omtyckt och välbesökt inslag i den åländska vardagen. En möjlighet för polisen att komma i kontakt med allmänheten. Barn och familjer har uppskattat dagen och möjligheten att få komma i kontakt och träffa de riktiga poliserna. Nu är det alltså slut med detta i år och vem av alla duktiga i personalen lyfts fram som årets polis för sitt arbete i år? Nej dessa felprioriteringar börjar bli tröttsamma, hur länge vi skall behöva acceptera att LR fortsätter att prioritera bort polisen och drar ner på deras resurser .

Anders Holmberg

Köpman och politiker