DELA

Normer och regler behövs

Sångaren Alf Robertsson sjunger om att man kan leva på så många olika sätt, men att dö på det finns bara ett sätt då hjärtat slutat slå. I en annan sång så sjunger han om att vi behöver ge varandra blommor och uppmuntran medan vi lever och inte när vi har dött…

Jag för min del ger alltid ett vackert kort med tänkvärd text på vid varje begravning och hälsar på när de levt. Jag vet att livet är långt ifrån lätt. Som äldsta barn fick jag ibland felet på mig, fastän någon a mina andra syskon gjort det.. Så sopades vissa problem under mattan. Jag tog helt avstånd från detta och sade till mig själv att jag ska inte behandla människor så.

Men naturligtvis fanns det bra och fina saker också som jag värdesatte mycket. Skolan gick ju bra, hade trots mobbning en bra väninna under hela skoltiden. Fick sedan ett barn med ett litet handikapp, och var ensam mor mestadels under hela tiden. I olika perioder hade jag tre olika jobb. De sista 20 åren innan pensionen gick jag till arbetsförmedlingen. Hade då ströjobb som städare på skolor och daghem.

Men endel föreståndare och en del män under årens lopp jag träffat på anser sig förmer än mig. De missbrukar sin makt, tar aldrig reda på saker och ting och drar sig inte för att ljuga. Detta är beklagligt, tråkigt och dumt. För dessa människor som gör livet surt för andra är i regel största förlorarna själva i slutändan. Men det stoppar inte mig att fortfarande bry mig om att göra gott.

Alla har vi ju var och en ett ansvar och skulle behöva ta tag i sitt eget liv i första hand. För det hjälper aldrig, utan enbart för stunden, att bortförklara och skylla det mesta på andra och på omständigheterna. Igenom mitt liv har jag verkligen lärt mig om ekonomi, ta reda på om saker, prioritera, lärt mig om etik och moral och sätter verkligen värde på de små detaljerna som är stora saker.

För jag har ju gjort mina misstag, har varit allt för godtrogen, men är nu försiktigare. Men som tur är har jag många fina fritidsintressen, som hjälper och glädjer mycket.

Så rättesnören behövs ju alltid.Trots allt har jag ju i alla fall en tro på Gud. Jag tcker det är mycket bra med guds tio bud, som är sakliga och visar hur man ska förhålla sig. I ordspråksboken 16-17 vers står den redliges väg är att fly det onda, den som ger akt på sin väg, han bevarar sitt liv. Det går inte att bortförklara, det finns ett liv efter detta. Det ena är på gott för alla troende och det andra är på ont för ej troende.

Vet att jag blivit fri från blyghet, svår rastlöshet och religiositet. Johannes 3:16, ty så älskade gud världen att han gav den sin ende son jesus kristus för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv fastän man dött.

För jesus är vägen, sanningen, livet och kraften för var och en som tror. Hoppas du som läser det tar tag i det här. För det är ju livsviktiga saker. Jag står för allt som här har skrivits.

OCKSÅ EN MEDMÄNNISKA