DELA

Nog rasist, faktiskt

Stephan Toivonen fortsätter i Ålandstidningen med sitt smutskastande av de människor som kommer från elände och får plats på Åland inom Finlands snålt tilltagna kvotflyktingranson.

Han svamlar om IS-krigare, våldtäkter och hedersmord och hur vi om 12 år ska ha 300 syrier här.

Jag vidhåller att hela hans premiss är rasistisk. Han hävdar att kvotflyktingar skall göra en massa saker utan att ha en aning om vem som kommer hit. Det kan vara en professor, det kan vara en städare, det kan vara en skolelev. Alla dessa kan vi kanske finna bland de kvinnor som kommer hit.

Toivonen vet inte vem som kommer, det vet inte jag heller. Men jag tänker inte döma dem innan jag får se vilka som kommer hit.

Det man kunde tillägga är ju att en kvotflykting är inte att förväxla med en asylsökande. En kvotflykting är de facto på flykt från ett land pga en orsak. Den kan vara religiös, den kan vara politisk eller kan vara pga sexuell läggning.

Exempel kan vara kristna eller bahai-anhängare från Iran, eller socialister från Chile under Pinochet-tiden. Det är inte människor som bara driver omkring eller vill stanna för evigt. Många av dem vill inget hellre än flytta tillbaks till sitt hemland, men de kan inte för de blir fängslade, torterade eller mördade.

Jag säger inte att det inte kan komma hit våldtäktsmän från IS, jag finner det föga troligt dock, men jag väljer att vänta med att döma människor innan jag träffat dem. Att inte göra det är nämligen rasistiskt.

Stephan Toivonen undrar om man är rasist när man tänker som han… och ja, jag tror det passar. Måste man hela tiden upprepa ”jag är inte rasist, men…” så är risken rätt stor att man är rasist. Fundera på om det inte är bättre att döma människor för vad de gör inte för vad de är.

Mvh

Igge Holmberg (S)