DELA

Nina Fellman borde be om ursäkt

Som bortaålänning försöker jag följa med nyhetsflödet hemma på holmen och läser även insändarna. Detta inlägg handlar givetvis om minister Nina Fellmans svar på Ålands framtids (Åf) insändare om svenska spel i den så kallade Veikkausfrågan.

Jag skulle knappt ha ägnat någon tanke åt den insändaren då jag inte bryr mig så mycket om just spelfrågan men reagerade på att Fellmans svar var så kort på ett så långt spörsmål. Rasistiskt, kvinnofientligt och populistiskt, okej?

Jag måste läsa detta tänker jag. Det gör jag, en gång, två gånger, tre gånger. Populistiskt måhända men tidningen måste ha tabbat sig, det är ju ett helt orimligt svar men icke! Fellman går ut och försvarar sig med att begreppen tagen på sängen och sitta i famnen (sexistiskt) och att Åf är finlandskritiska (rasistiskt).

Jag har aldrig tänkt på ”tagen på sängen” som ett sådant begrepp så jag tänkte googla det och inte ens om jag skriver sexistiskt efter får jag en träff! Dagens Industri skriver att Socialdemokraterna är tagna på sängen av OS-kommitténs beslut, NWT skriver att Åmåls kommunalråd Michael Karlsson blev tagen på sängen av trafikverkets beslut, André Pops är tagen på sängen. Ja ni förstår.

Sitta i knäet på är enligt Wikipedia att stå i beroendeställning men jag tvivlar på att det var det Åf menade med sin insändare.

Det finns inget rasistiskt eller kvinnofientligt i Åfs inlägg och det verkar som att de flesta ålänningar har samma åsikt i frågan, faktum är att jag inte har sett någon som har delat den åsikten.

Jag såg några socialdemokrater gå ut i Fellmans försvar men de försvarar inte hennes kommentarer utan att hon har fått ta näthat och så vidare vilket förstås är beklagligt, men genom att spä ut sig såna billiga comebacks som urholkar begrepp som är synnerligen allvarliga spär hon på det hätska debattklimat som redan råder.

Man tycker sig kunna förvänta ett mer elokvent svar med tanke på den journalistiska bakgrund som Fellman besitter. Jag förstår om du är under press, kanske det var en riktigt dålig dag? Då är det jäklar anamma skönt att bara dra ur sig någonting när man blir irriterad men det är lite som med Bamse, är man stark ska man vara snäll.

Du sitter i regeringen, du har makten och bör därmed föregå med gott exempel och spara kraftuttrycken tills de verkligen behövs.

Det är dessutom mycket svårt att ha en debatt med någon som spottar ur sig sådana uttryck och det är ju det vi ska ha i en demokrati. Jag blev ärligt talat tagen på sängen av ditt svar.

Mikael Laaksonen

bortaålänning