DELA

Naturen saknar fortfarande rättigheter

Tänk att det så gott som alltid, fortfarande är ekonomin som får styra de politiska besluten! Människor, natur, allt skall löna sig. Men det funkar ju inte! Hela vår planet börjar säga ifrån. Mari Margil, miljökämpe som jobbar för att naturen skall få egna juridiska rättigheter, fick nyligen frågan om det inte är en utopi det hon håller på med. Hon svarade att det är en utopi att att tro att vi kan fortsätta som nu!

Jag undrar hur det ens är möjligt för regeringen att ha antagit en hållbarhetsstrategi och ändå jobba vidare med kortrutten? Innovativa tekniska lösningar i all ära men hur skall vi hinna klara av att rädda den livsviktiga biologiska mångfalden om skövlingen av naturen inte verkar utgöra minsta problem när det gäller att spara tid och pengar!

Utan besvär och protestaktioner hade många fina naturområden bara på Åland försvunnit. Bl.a. Prästskogen i Lumparland, naturområdet för den planerade motorbanan i Eckerö, Skag och Stornäset i Kastelholm hade varit ett minne blott. Även Tullarnsäng har varit nära att naggas ordentligt i kanten!

Besvärsrätten är en del av vår demokrati, en mycket viktig sådan! En hel del av besvären gäller ärenden som handlar om att allmänheten inte är beredd att godta ekonomiska argument framom att få behålla natur- eller kulturmiljöer de trivs med och inte vill se förstörda.

Och framför allt: naturen kan inte försvara sig själv mot människans framfart. Vi måste hjälpa den!

Isabel Kvarnfors