DELA

Några råbarkade förslag till stad och landskap

Socis fick stå i hundra år. Badhusepoken avslutades i förtid.

För Projekt 77 räcker väl fyrtio-femtio?

– Riv Projekt 77!!

– Återge Mariehamn dess charm. Se modellstaden.

– Återuppbygg Socis. Där får landskapsregeringen en kreativ miljö att jobba i och vi får en restaurang med klass. Lagtinget räcker med 10–15 delegater. Resten är ändå borta eller tiger still. Utskotten kan minskas…etc. Vips har de plats i matsalen igen! Eller hur?

Mariehamn skyline från öster är sannerligen ingen skön syn. Skapa ett grönt strandområde genom att lägga en tunnel från Martastugan till Mariebad. Med lämpliga uppfarter till centrum.

– Bygg upp Miramar på lämplig plats. Nära sjön så man kan ro fram som förr.

– Riv Alandica – det rämnar ju redan, fasaden är slut …Fönsterlös, kubism där ute. Platta tak förödande. Har vi råd med underhållet?

– Bygg ett Konsert/kongresshus i Badhusparken. Dra en utfart i väster. Det finns redan en reserverad sträckning i Badhusskogen/HÅ till Tekniska verken.

– Om nu Arken ska vara kvar så bygg en våning till eller åtminstone ett valmat, hållbart tak!

– Museet ser ju stabilt ut, men tråkigt även på insidan. Bygg på träpanel o ett vackert tak. De platta taken blir ju väldigt dyra i långa loppet…

– Badhuset Mariebad finns o funkar ju bra där det står. Så gamla Badhuset behövs knappast byggas upp på nytt…. men det vore kalas med ett kolonialt stuk igen! Åk till nordtyska kusten o insup miljön!

– Biblioteket står fint o prydligt o funkar utmärkt. Som på Blueskvällen i söndags m Kutten&Co, Bettan på bettet som vanligt…å Tom B:s bilder omslöt det hela

Kanske nå’t att bita i!?

CG Sjöberg

P.S. Om nu detta är utopiskt, kan man väl gott säga att arbetet kring Projekt 77 var dystopiskt.