DELA
Foto: PRIVATMISSKÖTT Återvinningsstationen i Lumparland Klemetsby sköts inte som den ska, anser insändarskribenten, som själv tagit bilden.

Mises (icke)agerande är ohållbart

Hej Mise

jag tänkte dröja med betalningen av min faktura så länge ni inte sköter ordentligt servicen på det låsta huset i Klemetsby, Lumparland….

Jag tycker det är ohållbart hur ni INTE agerar där. Nu har jag bott där i två år och det blir stadigt värre. Nu så här års syns det tydligast hur det ligger en massa skräp i buskarna kring de där två husen nära matbutiken. Dels är det väl för att stationen är illa designad så att kråkorna kommer in och river upp soppsäckar när tunnorna är proppfulla. Dels är det för att kunderna struntar i att sortera ordentligt.

Hursomhelst betalar vi 207 euro årligen och förväntar oss nånting för det.

Dessutom har nån röjt buskage runt om, men inte tagit bort grenarna, så de ligger där huller om buller. Det ser hemskt ut!

Komposttunnorna töms för sällan så ofta ligger köttrester där i flera veckor, ja till och med månader!!! Och det stinker och kryper en massa äcklig mask.

Är det för mycket att förvänta sig av en ”miljömyndighet” att av hygieniska skäl att åtminstone en gång årligen containrarna tas in för service och trycktvättning, speciellt när det gäller glas och småmetall och plast. folk ofta kasta in matrester med glasen eller burken eller plastembaren, så att det har blivit ganska ohygieniskt, och då har jag inte ens sagt nåt om alla gifter som kastas in där, som för exempel Monsatans tomma glyphosatdunkar, eller kvicksilverfyllda energisparlampor bland glasflaskorna, men det har ju ni inget att göra med!

Tror ni kanske att vi ska städa själva där på talko? Ja kanske så!

Men…

Jag vet att Renhållningen till exempel trycktvättar alla stora gröna komposttunnor vid butikerna i Mariehamn varje vecka.

Kan Mise göra det också?

Här i det stora huset i Klemetsby, där allt utom brännbart sorteras kan fåglarna ta sig in fritt fram, sitter i takstolarna och skiter på containrarnas handtag, så att man är tvungen att ta i det när man kommer dit.

Aldrig har de rengjorts! Gör det nu! Gör en märkbar och ordentligt insats för miljön.

En mis-nöjd MISE-kund

Robert Ammicht

Lumparland

Sofie Dahlsten, Mises verksamhetsledare, svarar:

Nu när vintern förhoppningsvis är över är det mycket skräp som kommer upp till ytan som behöver städas undan. Städning av Mises återvinningsstationer görs kontinuerligt och lite extra under våren. Mise har många platser där avfall samlas in och städningen har påbörjats men har ännu inte kommit till just stationen i Lumparland, det ber vi så mycket om ursäkt för. Vad gäller smutsiga kärl så har vi genast påtalat detta till entreprenörerna som ska byta ut dessa efter hand när behov uppstår. Det är mycket bra att vi får in information om problem som det här med fåglar i stationerna då vi kan åtgärda detta ganska snabbt Vi tar gärna emot synpunkter och idéer som kan förbättra renhållningssystemet.