DELA

Min önskelista i år

Jag fick ingen julklapp från Tomten i år. Det kan hända att jag har skickat min önskelista till fel adress. Jag hoppas han läser listan här.

Kära Jultomten, härmed får du min önskelista för året 2019.

Globalisering. Jag vet att du är oskyldig vad gäller globaliseringen. OK, den är ekonomisk utvecklingens resultat och ingen konspiration. Men ekonomiska klasskillnader har vuxit snabbare än förut med utvidgningen av den globaliserade världen.

Kan du få människor att förstå att vi behöver en internationell organisation för att bevaka pengarnas flöde, skatteparadisen och spökföretag? Pengarna som leds till rikas fickor genom sådana kanaler bör kollas, beskattas och satsas för folkets framtid, så att klasskillnaderna minskar.

Jag önskar du kunde få människor att förstå att det passar bra att undvika att välja politiker som gömmer alla ekonomiska och sociala utmaningar under rubriken ”invandring” som är en naturlig del av globaliseringen.

Föroreningar. Jag vet att du är oskyldig vad gäller föroreningar också. Men snälla, vi börjar drunkna i våra egna sopor. Kan du få människor att förstå att vi måste samarbeta för att lagstifta och bevaka behandling av sopor, avgas och avlopp över hela världen, och inkludera hela haven utanför territorialvattnet i detta?

Jag önskar att du kunde få människor att förstå att det passar bra att undvika att välja politiker som behandlar föroreningar som en lokal affär och inte en internationell och globaliserad utmaning.

Klimatförändring. Du är helt och hållet oskyldig för klimatförändring, förstås. Det är girighet och dumhet hos oss bara som har orsakat detta. Ja, ja. Det är vi själva som dumpar miljoner ton växthusgaser i atmosfären varje år. Sist men inte minst på min lista är att du kunde få människor att förstå att det passar jättebra att undvika välja politiker som inte låter fossilbränsleanvändningen begränsas.

Jag menar alla sådana politiker, de som får mutor från firmor som säljer kol och olja samt de som är bara dumma åsnor och förstår inget överhuvudtaget och bara surfar på högerpolitikvågen som, tillfälligt, är på gång.

KAVEH BAHAR