DELA

Mera samarbete

Paf gör över 3 000 anmälningar av transaktioner till Centralkriminalpolisen per år enligt tidningen Åland, onsdagen den 18 januari. Totalt fick CKP in cirka 9 300 anmälningar varav cirka 3 000 kom från Åland! Detta är mer än 30 procent!

Man kan fråga sig om det verkligen speglar de omsättningar som de olika spelbolagen, verksamma i Finland har. Ligger Paf:s marknadsandel i Finland på 30 procent, eller kan det vara så att tröskeln att anmäla i detta bolag de facto är mycket lägre?

Under 2015 var Veikkaus omsättning 2,1 miljarder euro och Pafs 110 miljoner euro. Paf omsättning var alltså 0,5 procent av Veikkaus.

Om det finns funderingar runt landskapsregeringen, så hur stora borde då inte funderingarna mot Finlands regering vara? Lagstiftning utförs i rasande takt, i Helsingfors, med småfel som får stora konsekvenser för medborgarna och landskapet Åland. Alla lagtexter finns inte ens på svenska.

Krävs det inte någon typ av rättvisetänk? Att politiker ska samarbeta, är väl det minsta kravet man kan ställa? Samarbete är nyckeln för att ta bort problemen och se möjligheterna från båda sidor. Det är så vi ska undvika onödiga låsningar. I andra nordiska länder, har man med stor framgång, utvecklat spelbolag med verksamheter på internationella marknader, dock inte Åland & Finland.

Paf har en verksamhet som gagnar hela landet i synnerhet nu när det är kärvt ekonomiskt. Kasta inte bort den här verksamheten med klantigt agerande från statlig och åländsk sida.

Dessutom är finska mästarna för första gången från Mariehamn och vi som ålänningar kan inte ens lämna in Stryktipset och tippa på vårt lag IFK Mariehamn i fotbollsligan. Har det hänt tidigare?

”Något är snett”