DELA
Foto: Jonas EdsvikÖVERGIVEN SOVJET-STAD? Så ser Mariehamn ut idag, menar insändarskribenten som vill att lantlighet ska uppmuntras även i staden.

Mariehamn som storstad? Nä

Om man kom till Åland som turist för ca 20 år sedan, vad såg man då? Om man kommer till Åland som turist idag, vad ser man då? Vad söker man som turist på Åland?

Ute på landet fortlöper det ganska bra ännu, så länge stugbyarna inser att Wifi behövs för överlevnad. Utan att nämna namn, så är ”landets” företagare strået vassare än stadens, gällande nytänk och utveckling.

Men Mariehamn, vad ska vi ta oss till för att få en mera idyllisk stadskärna? Mera höghus? Flera rostiga, lutande ”restaurangbåtar” som döms ut av myndigheterna två gånger per år?

Ett till KK-hus eller en bank till, som står förfallna och omålade mitt i centrum? Mera höghus kanske? Det lockar nog turister!

Vad vill folk se och vad vill folk betala för? Kolla staden Halmstad eller någon annan västkuststad i Sverige. Dom gör rätt. Satsar mycket på infrastruktur och att ha en vacker stad. Staden verkligen blomstrar på sommaren.

Vad har vi på Åland som vi kan göra för att bibehålla en intressant turistort? Utan turisterna dör Åland, det tror jag vi kan vara ganska överens om.

Sjökvarteret är grymt bra! Gamla husen på Södragatan-Mariegatan etc är också tilltalande. Sådant lockar om man kommer bortifrån och vill se något annorlunda. Att komma till Åland bör vara en liten ”tidsresa” bakåt i tiden, där man kan känna av lugnet och småstadsidyllen. Det ska vara vackert och man ska känna frid inombords av att bara sitta på en parkbänk.

Nu ser det ju ut som en övergiven sovjet-stad. Samtidigt kan vi som bor här såklart ha snabbt internet (eller ADSL anno 1998 de facto) och leva modernt. Men uppmuntra inte höghus. Uppmuntra lantlighet, även i staden. Vi har oändligt med restauranger. Men vad ska man äta om man inte vill ha Pizza, kebab eller burgare till vardags? Pyttipanna på lyxrestaurang för 15,90 euro?

Vi behöver inte ett lyxhotell. Ska man åka till lyxhotell kan man åka till vilken stad som helst. Ingen skulle komma till Åland för att bo på lyxhotell. Det är inte det man söker när man kommer hit.

Kortsiktigt kanske det inte finns råd att piffa upp Mariehamn från alla fula hus. Men nu ser staden ut som en dålig hybrid av billiga försök till att se ut som en storstad. Inte särskilt lockande.

Vi gör reklam för 6000 öar, men hur får folk se dom om dom inte kommer med egen båt? Åland dör sakta men säkert för det finns inget lockande. Ingenting sköter sig självt och man måste satsa för att vinna. Företagarna vill helst att turisterna bara kommer hit och hyvlar av sig lite stålar och sen åker vidare. Men som ni kanske märkt så är det inte så enkelt längre. Kan det bero på att turisterna ser en spökstad där ingen bryr sig? Kollektiv melankoli, skulle jag vilja kalla det.

Turisterna kommer ju mestadels sommartid. Så vad ska vi göra dom resterande 10 månaderna för att liva upp stämningen lite?

Studerande! Utveckla skolorna. Vi har tomma kontorslokaler som kan byggas om till studiebostäder. Fixa 1000 studerande till Åland och man får en livligare stad året runt!

Sen borde inte heller statligt subventionerade rederier göra reklam liknande ”Åk med oss och handla billigt i Sverige”. Snacka om att skjuta sig själv i foten.

C-A Mattsson