DELA

Man måste ta ansvar också

Mariehamns Framtid beskrev sin plan för centrum för några dagar sen i en insändare. Som vanligt åttavåningshus, sen ska man glasa in hela gågatan och och till sist ställer de krav på att privata byggare ska lämna lägenheter för äldre och yngre vilket är svårt att genomföra, och ännu svårare att kontrollera.

Men det viktigaste är att det går emot delgeneralplanen som ansvariga partier i fullmäktige har klubbat. Men det är ju så som Mariehamns Framtid gör. De slänger ur sig vilka löften som helst för de vet att de aldrig behöver ta ansvar för dem.

Skulle vi Socialdemokrater, Moderaterna eller Liberalerna säga … ”Nu ska vi bygga sju våningar på torget.” skulle vi inte bara gå emot den plan vi alla har jobbat så hårt för, vi skulle också ifrågasättas på hur vi skulle betala för det, vad vi var villiga att ta bort ur budgeten, och framför allt, vi skulle måsta arbeta för det eftersom det skulle tolkas som ett vallöfte.

Därför gör vi inte det. För vi måste ta ansvar för våra beslut. Men om man som Mariehamns Framtid sitter på en av tjugosju stolar kan man säga och tycka vad man vill. För ingen tar en riktigt på allvar. Man vet att det är valfläsk och propaganda och aldrig kommer att bli verklighet.

Socialdemokraterna tror på utveckling, men det måste ske på samma villkor för alla. Alla ska ha samma fördelar och nackdelar. Det ska inte finnas någon ”gräddfil” som man får för att man tror att vissa politiker kan fixa saker snabbare.

Det finns en väg framåt, och det är den som följer lagen, och senare också delgeneralplanen när fullmäktige klubbat den. Bara så kan vi bygga vår stad bättre och säkrare.

IGGE HOLMBERG (S)