DELA

Man har väl rätt att kräva att det tas vettiga beslut?

Jag tror nog ingen idrottsentusiast är besviken på att staden och landskapet planerar att satsa tre miljoner på bättre faciliteter för friidrotten och fotbollen i staden

Däremot tror jag många är besvikna på den satsning som görs på fotbollen som verkar bli någon form av en ”halvmesyr” som varken aktörerna som skall nyttja anläggningen eller publiken som skall beskåda nyttjandet känner sig till freds med.

IFK Mariehamn vill ha en anläggning med möjlighet till hög nyttjandegrad (inte bara för A-lags fotbollen – som faktiskt är regerande Finska mästare – utan också för sin ungdomsverksamhet och arrangemang i form av olika turneringar som ”drar” 10 000-tals besökare till Åland varje år).

En naturgräsplan beräknas ha ca 300 timmars nyttjandegrand medan en hybridplan beräknas kunna användas i 600 timmar – enligt uträkningar från Malmö där Malmö stad byggt en hybridplan som används av Malmö FF för träningsverksamhet. Malmö ligger dock betydligt mer söderut än Mariehamn och med ett betydligt gynnsammare klimat.

En konstgräsplan beräknas ha en nyttjandegrad på 3 000 timmar. Publikt så förväntar sig nog besökarna att om man satsar tre miljoner på detta att även upplevelsegraden höjs med bl.a bättre publikfaciliteter på arenans östra sida.

En sak som förbryllar mig är varför politikerna ”med våld” verkar måste hålla kvar tre löparbanor på anläggningen – som mer eller mindre ”förstör” möjligheterna till att förverkliga en intim och väl fungerande fotbollsarena?

I staden har vi ju en väl fungerande kollektivtrafik som på några minuter tar oss mellan norra och södra staden – det kan väl inte vara för svårt att ”bussa” exempelvis stadens skolelever till Baltichallen ett par gånger per år till säkert betydligt billigare kostnader än vad det kostar att anlägga och sköta dessa löparbanor på Idrottsparken.

Som slutkläm: kanske stadens beslutsfattare för en gångs skull skall lyssna på ”den breda massan” så vi slipper skämmas för flera ”halvmesyrer” i den här staden som kostat miljontals euro.

Sune Eriksson