DELA

Liberaler kastar första stenen

Liberalerna går på fredagens insändarsidor i ÅT till hård attack mot mig och mitt anförande från fullmäktigemötet i tisdags. Ledamot Lehtinen anklagar de facto hela socialdemokratiska fullmäktigegruppen för att inte vilja kompromissa med liberalerna.
Han glömmer lämpligt bort att vi både före stadsstyrelsemötet och igen före fullmäktige bjöd in liberalerna till diskussion. Efter det första mötet sade de tydligt att de inte trodde på oss, och inför fullmäktigemötet fick jag veta att det inte ens var lönt att kalla till ett möte. Hur kan det sen vara vi som inte bryr oss om samarbete.

Andra delen av problemet är att ledamot Lehtinen bad oss att ”möta Lib på halva vägen”. Men vi vill ta bort 2,3 miljoner från nedskärningarna, liberalerna vill ta bort 400.000. Vilken matematik använder Lib när hälften av 2,3 miljoner är 400.000.
Vi anser att liberalernas förslag inte är tillräckligt.
Vi kommer att kunna hålla de mål fullmäktige satt upp gemensamt och vi kommer att göra det utan att tokspara i en organisation som redan knakar i fogarna, Mariehamns stads förvaltning.
Vi har redan för många tjänster som inte är tillsatta, för många människor som går på tillfälliga tjänster som nu är oroliga för sin framtida utkomst.
Vi är inte intresserade av en liberal halvmesyr, vi vill att Mariehamns Stad tar bort de onödiga sparkrav som lagts på förvaltningen.

Vad gäller den andra insändaren mot mitt anförande från ledamot Alén så ber jag om ursäkt att jag använde ordet ”förbannat” (I meningen ”Det är ju förbannat konstiga att…”). Jag trodde verkligen att det blivit nedgraderat till ett kraftuttryck i paritet med ”attans” och ”förbaskat”. Jag skall inte använda det ordet igen.
Men vad gäller resten av ledamot Aléns insändare vill jag påstå att den är väldigt ensidig. Det han kallar kritik mot stadsdirektören var ju uttryckligen ett meddelande att vi inte vill honom något illa. Men man hörde väl vad man ville eftersom uttalandet kom från socialdemokraterna.
Efter det måste ledamot Alén stängt av öronen, för han missade uppenbarligen den lika kraftiga kritiken och retoriken mot mig personligen och resten av socialdemokratiska gruppen. Av någon orsak nämns inte de hätska orden i ledamot Aléns insändare. Jag var dock inte illa berörd eftersom jag tror på yttrandefriheten även när den riktas mot mig.

För dem som ansåg att jag målade upp en för blek bild av Mariehamns framtid, en socialdemokratisk mardröm kallades det av en ledamot, vill jag än en gång framhålla att de exempel jag gav var alla föreslagna av förvaltningscheferna inför stadsstyrelsen.
Även det att djuren på Lilla Holmen skall bort, att vi kan avskeda alla assistenter på biblioteket och ha det stängt oftare och att Trobergshemmet har alldeles för hög nivå på servicen och kan sänka den utan att det spelar någon roll för lagligheten.
Kanske det spelar roll för dem som bor och jobbar där dock.
För oss socialdemokrater är dessa förslag alla helt förkastliga och, framför allt, onödiga med tanke på de faktiska inkomster vi kommer att få.
Vi lyssnar på de som arbetar för Mariehamns stad och många trivs inte nu. Vi har målsättningen att vara en god arbetsgivare och tar gärna emot förslag på hur vi skall göra det. Även från liberalt håll om de vill.
Allt gott till er.
Igge Holmberg
Gruppledare för socialdemokratiska lagtingsgruppen.