DELA

Kunder borde kompenseras

Ålcom har problem med DDOS-attacker. Som kund blir man utan både internet och IP-TV en helg dag. Det är inte ok. Det är inte bara företagskunder som drabbas både ekonomiskt och på andra sätt av att nätet ligger nere. Beror detta på en sak som en före detta chef sade till mig, att ni har gammal mjukvara i era servrar samt i all styrutrustning i nätet?

Denna någon är en av era före detta anställda. Jag tänker inte namnge min källa och det gör jag för att denna någon skall slippa problem för att han eventuellt har sagt något som inte stämmer. Det jag vill också säga med denna insändare är att kunderna, det vill säga jag och alla andra, borde kompenseras när ni drabbas av större driftsproblem med ert nät.

Ba26506

Svar: Tack för din insändare. Dina uppgifter stämmer inte. Vi såg DDOS-attacker mot företag fredag 15.9 och torsdag 21.9. Åländska webbhotell blev attackerade och därmed låg även deras kunders hemsidor nere. Under attackerna förekom även störningar på internettrafiken orsakade av den enorma bandbredd som attackerarna genererade.

Vidare stämmer inte uppgifterna om bristande teknik då stora investeringar har gjorts och görs så att vi på Åland ska ha ett modernt och säkert nät. Med detta sagt så blir de s.k DDOS-attackerna allt vanligare vilket inte minst syns i attackerna mot de svenska mediehusen i fjol samt attackerna mot Folkpensionsanstalten tidigare i år. De har dessutom ändrat skepnad från att tidigare varit enskilda individer som utfört dem till att nu vara en ren industri.

Vi liksom övriga i branschen jobbar kontinuerligt för att förbättra skyddet och vi förbättrar ständigt våra system. I detta arbete ingår ett tätt samarbete med myndigheterna vid Kommunikationsverket för att i största möjliga mån förhindra att dylika situationer uppstår igen.

Daniel Dahlén

Ålcom