DELA

Krossa den dåliga lagen om e-cigaretter

Jag rökte cigaretter i sju år. Varje gång jag köpte ett paket de tre sista åren tänkte jag: ”det här är det sista paketet jag köper”. Det var ett utstuderat självbedrägeri som slog hårt på min ekonomi, min hälsa och min munhygien.

2016 kom jag för första gången i kontakt med e-cigaretter. Under en nedtrappningsperiod kombinerade jag tobaksrökning med inhalation av vattenånga med nikotin och smakämnen. Även kallat vaporisering.

Den stora dagen då jag, i februari 2017, senast satte in nikotin i mitt system kom. Att tacka har jag e-cigaretten; det mest effektiva tobaksavvänjningsalternativet jag prövat.

I november 2016 trädde en ändring av tobakslagen för landskapet Åland i kraft. Där förhindrar man försäljning av smaksatta nikotinfria e-juicer på Åland.

En stor del, mer än majoriteten av de som använder e-cigaretter, använder just smaksatta juicer därför att de är mer behagliga än syntetisk tobakssmak, som ironiskt nog är tillåten.

Lagens praktiska utfall blir alltså att behagliga smaker förbjuds medan den mindre behagliga smaken av syntetisk tobak finns kvar. En av de minst populära smakerna på marknaden.

Det är lite som att förbjuda försäljning av allt godis förutom gröna kulor.

Under debatten för den här mystiska klausulen har man fört fram spekulationer om att smaker tilltalar unga och därför bör vara förbjudna.

Menar man på allvar att söta smaker och lukter lockar in unga till användande av farliga substanser borde man med samma logik förbjuda godis då socker faktiskt ligger bakom hundratusentals dokumenterade dödsfall per år. Jag har hittills inte ens hört talas om politiker som vill sätta varningsetiketter på godis.

Man kan heller inte påstå att barn lär sig röka på grund av e-cigaretter då man kan andas hur mycket vattenånga som helst utan att klara av att ta ett halsbloss på en cigarett. Att lära sig röka tobak kräver lika mycket av en ovan vaporiserare som en van vaporiserare.

Argumenten för den här klausulen är blott spekulativa och moraliserande.

Låt oss ta en titt på vad som hänt sedan lagen trädde i kraft: Har man eliminerat smaker från marknaden? Nej, de är mer populära än någonsin. Hur kan det komma sig?

Det står nämligen fortfarande fritt för ålänningar att beställa smaksatta nikotinfria e-juicer på nätet samt köpa och föra över från utländska butiker.

Det praktiska utfallet av den här klausulen blir alltså att den hindrar åländska näringsidkare att saluföra den mest populära formen av e-juice. Den möjligheten ger vi istället bort till e-handlare i utlandet och butiker i Sverige. Det kallar jag dålig lagstiftning.

Beställer man på nätet tar det ungefär tre dagar att få hem sina e-juicer till postlådan. Man kan till och med få hem dessa paket utan att behöva tulla in dem genom att beställa för under 20 euro.

Var det här tanken med klausulen? Att ge bort marknaden till utländska aktörer genom att hindra åländska företag att sälja dem? Att neka ålänningar som vill sluta röka service på hemmaplan?

Man gör det svårare för de ålänningar som vill trappa bort nikotinet helt och som inte finner behag i smaken av syntetisk tobak. I värsta fall kanske man även hindrar dennes försök att helt sluta röka tobak, som vi med säkerhet vet att är livsfarligt.

Vad tanken än var så framstår det som att man bara velat moralisera kring ålänningars val och att utfallet blev icke önskvärt.

Man ska alltid vara försiktig med att låta lagar moralisera. Speciellt när lagen inte skyddar oss, utan bara försöker hindra oss från ett visst beteende. Individen bör själv få bestämma. Det är ingenting landskapet ska göra åt oss.

Om jag kommer in i lagtinget kommer jag att kämpa för att riva upp den här klausulen och tillåta försäljning av smaksatta nikotinfria e-juicer för tobaksavvänjning på Åland.

Ett rökfritt Åland förtjänar moderna nikotinavvänjningsalternativ.

Jannik Svensson 

Liberal lagtingskandidat