DELA

Konsten att titta framåt

Hej Runa Lisa Jansson!

Knappast en högoddsare att jag inte håller med dig i de tankar du levererar i din senaste insändare.

Att kontinuerligt höja skatter och avgifter är ofta den lätta vägens politik för att klara av ett ökat kostnadstryck och är enligt mig ansvarslös politik. Istället ska vi se till att Åland får färre men större kommuner. Då ger vi oss själva möjligheten att hushålla bättre med de resurser vi har, såväl ekonomiska som personalmässiga och alla investeringar får dessutom en större kritisk massa. Då räcker pengarna längre och till mer + att ålänningen får mer pengar kvar i plånboken.

Att en större kommun är mer kostnadseffektiv går att läsa från ÅSUB:s utmärkta statistik. Det är fakta. Annars kan man se vad Sveriges kommuner och landsting kommit fram till, eller på den stora kommunreform som genomförts i Danmark. Tydliga exempel på hur man kan skapa en rationell drift till förmån för välfärd, valfrihet och kostnadsmassa. Den senaste veckans rumba kring Havsvidden ger även vatten på kvarn till alla som ser fördelar med större kommuner. Ålandstidningens Niklas Lampi belyser problemet väl i söndagens Ålandstidning.

Tycker ordet kommungräns klingar negativt. Det står för något som hämmar, begränsar, byråkratiserar och stänger in. Åland kan och är mycket bättre än så.

Glad påsk i förtid Runa Lisa!

JOHN HOLMBERG
LAGTINGSLEDAMOT (LIB)