DELA

Kommunförändring tryggar god välfärd

Hej S-E C!

Tack för responsen på mina insändare och hoppas att du har en skön sommar. Jag är inte Liberalernas språkrör, men jag är väldigt glad över att representera ett parti under lantrådet Katrin Sjögrens ledning, som är beredd att ta ansvar, ta tag i utmaningar och arbeta för att hela Åland ska leva. Med dagens kommunstruktur och ekonomi kommer vi i framtiden inte att ha råd att upprätthålla en välfärd med den kvalitet och nivå som vi skulle önska.

Jag har många gånger tyckt att Åland fastnar i utvecklingen på grund av en sorts beslutsallergi. När besluten ska till händer något, som gör det enkelt att invänta nästa val och vips är problemet borttrollat för en liten stund.

Jag exemplifierade med Mariehamn och Jomala, att bland annat den kommunala driften går att sköta betydligt kostnadseffektivare via större enheter, utan att för den skull påskynda den naturliga urbaniseringen. Tvärtom. Det beviset finns även runt om oss, en väldigt tydlig och faktabaserad rapport kring kommunstrukturen i Danmark är det senaste exemplet. Jag delar mer än gärna av mig av den om du önskar S-E C.

Jag har även ställt frågan, men inte fått svar över hur stor andel av en kommuns intäktssida som kan bestå av landskapsandel för att den ska anses vara sund. Jag ser helt tydligt en försvagning av den kommunala självstyrelsen för de flesta av våra 16 kommuner, då intäktssidan består av minst 50 procent av landskapsfinansiering.

Mer fakta kring den alarmerande försörjningskvoten, kommunvisa relationstal för beskattningen och avräkningsbelopp hittar du på landskapsregeringens och Åsubs hemsidor.

Jag vill gärna bygga mina påståenden och visioner på fakta. Åsub är en guldgruva kring det mesta som rör Åland och inte minst argumenten för en kommunstruktur. Hittills har jag inte av någon fått fakta som bevisar att Åland sköts optimalt av 16 kommuner. Däremot en hel del mothugg med tyckande, oftast från personer med ett mandat eller position som bygger på dagens kommunstruktur. Uppfattar jag din åsikt i frågan S-E C, ser du inget motiv till att förändra kommunkartan på Åland. Att dagens struktur kostar mer än den smakar och att penningtanken lyser på rött verkar inte oroa.

Det löser vi genom höjda avgifter och skatter, eller? Skattepengar ska användas ansvarsfullt. Via en kommunstruktur skapar vi verktygen att göra det, samtidigt tryggar vi en god välfärd över hela Åland och bonusen blir att valfrihet och attraktionskraft höjs samtidigt som ålänningen får behålla lite mer pengar i plånboken. Att kalla det för fantasifulla visioner är nog inte att se ansvarsfullt på framtiden.

Ha en bra fortsättning på sommaren!

John Holmberg

Lagtingsledamot (Lib)