DELA

Kommer polisen att be om ursäkt?

I dag ger polisen en bild av sig att vara öppen och serviceminded. Varje natt skriver de på Facebook vad som hänt under natten, och jag kan tycka att det är information som är bra att dela med sig.

Men senaste veckas måndag natt skedde något som i mitt tycke polisen borde skämmas för. Och den händelsen har vi inte fått läsa på Facebook! Så nu vet vi att informationen på polisens fb-sida är utvald.

Det som skedde var följande. Min vän, som jag här döper om till Kalle, jobbar inom stadens hemtjänst, och denna natt var han på jobb. Han berättar att de har klienter som de besöker, men de åker också till klienter som tryckt på sitt trygghetslarm. Det kom ett alarm från trygghetslarmet och min vän ska köra iväg och se vad som hänt. Att klienten fallit står klart.

När han åker ut kommer en polisbil och stoppar honom. Han kör alltså hemtjänstens tjänstebil, och så får Kalle blåsa i alkomätaren. Sedan besluter polisen att ta knarkprov. Min vän säger åt polisen att han har fått ett trygghetslarm som han måste köra till. Han frågar om inte polisen kan ta hans uppgifter så att de kan ta formaliteterna sedan efter att han farit och skött om klienten. Polisen bryr sig inte alls om detta utan säger att Kalle inte får fara någonstans innan polisen är klar. Kalle förklarar att han måste till klienten och ringa ambulans, men ingen reaktion från polisen.

Efter att de tagit dessa test, som de inte ens informerar om att var negativa (Kalle måste fråga dem om den informationen) så ser de att Kalle sitter i sin parkerade bil med en telefon i handen. De säger att man inte får köra med telefon i handen. Hur kan polisen påstå att Kalle kört med mobilen i handen då han står parkerad? Kalle berättar att han har tagit fram GPS för att hitta till klienten, han till och med visar det åt polisen. Men nej, det brydde de sig inte om, utan istället bötfäller de Kalle för att ha en telefon i handen i en parkerad bil! 100 euro!

Under hela denna halvtimme som polisen fördröjer Kalle att utföra sitt jobb och dessutom vara tvungen att lämna en klient i fara ringer min vän upp klienten och sätter på högtalaren och meddelar klienten att han blir lite försenad. Polisen hör den olyckliga klienten och ger fortfarande inte Kalle rätt att åka.

Kalle gick nästa dag till sin arbetsgivare som också blev arg på detta och ringde polisen. Historien förtäljer inte vad detta samtal innehöll, men Kalle fick reda på att man inte kan få reda på vilka poliser som gjort detta övertramp och att det inte lönade sig för Kalle att besvära sig.

Kalle frågade om arbetsgivaren skulle betala böterna, men det kunde chefen inte veta hur man ska göra.

Detta är maktmissbruk på högsta nivå! Frågor vi medborgare bör få svar på är:

Får polisen hindra hemtjänsten i sitt jobb?

Får de utsätta en gammal klient för fara bara för att man gett sig den på att få fast Kalle för någonting, vad som helst?

Får polisen, utan indicier och misstanke, ta knarktest på vem som helst?

Har inte polisen ett ansvar i att hjälpa medborgare och inte förhindra sjuktransport?

Kan man börja med dylika processer när en person är på jobb för det är ju nästan snudd på ärekränkning att ta fast en som utför sitt jobb genom att ta alko- och knarktest?

Får polisen bötfälla en person 100 euro för att han har telefonen i handen i en parkerad bil? Är 100 euro ett fast pris för att ha en telefon i handen?

Om inte polisen kan ta reda på vilka poliser som gjort detta, trots arbetsscheman med mera, hur ska polisen då kunna utreda brott?

Kommer polisen att göra en intern utredning gällande detta maktmissbruk?

Kan Kalle få någon upprättelse?

Kommer polisen att be klienten om ursäkt?

Ja frågorna är många , vi får se om svaren också blir det. Eller kommer polisen att anse att de själva står över lagen och får göra hur som helst? Och alla ni politiker som finns med i polisstyrelse, har ansvar över polisen med flera ni kanske borde svara, det blir ju val snart!

I vanliga fall skulle jag skriva under med mitt namn, men efter denna historia vågar jag inte, med risk för att bli fasttagen på osakliga grunder.

LAG & RÄTT

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Polisen har avböjt att bemöta insändaren.

RED