DELA

Klimatvågen och den åländska politiska arenan

Senaste valen i Europa visade att klimatförändringen är en av de viktigaste frågorna, om inte den absolut viktigaste, för väljarna. Gröna rörelsen fick stora framgångar som ledde till rödgrön seger i flera länder.

Om ungefär 4 månader skall vi ha val på Åland. Hur skall klimatfrågan påverka valet här?

Min huvudagenda är att hålla Åland fascistfritt. Men på grund av en konstig relation mellan fascism och klimatfrågor blandas de två ihop. Världen runt förnekar fascister och neofascister klimatförändringen. Det finns ingen skillnad hurdan fascist man än är. Rasister, hypernationalister, fundamentalister eller vilken exotisk sorts fascist som helst, de bara förnekar klimatförändringen.

ag är stolt att vi inte har något fascist-, neofascist-, semifascist- eller till och med kvartfascistparti på Åland. I värsta fall har vi några politiker som då och då, sporadiskt och instinktivt, spottar ut vissa tveksamma fascistbetonade påståenden. En beräknar hur många flickor som blir våldtagna om vi tar emot flyktingar från mellanöstern, en annan tänker bota homosexualiteten med trollkonst och en blir rädd om sin maskulinitet så fort man talar om feminism eller jämställdhet. De är inte alls fascister. En fascist bör ha en organisation baserad på en hatfull kult bakom sig, annars är han bara en vilseledd individ.

Men nu ger klimatfrågor mig hopp om att de extra gulliga högerpolitikerna inte blir omvalda i det kommande valet på Åland. Några av dem har redan förnekat klimatförändringen. Några har inte tagit ställning ännu och kanske vägrar att göra det. Jag hoppas att det skall leda till ett lagting och flera kommunfullmäktige utan ledamöter med högerextremistiska tendenser. I så fall skall jag känna mig som en ännu stoltare ålänning.

KAVEH BAHAR (S)