DELA

Joel Pettersson lever!

Joel Pettersson är väl det största geni som levt på Åland. Alla ålänningar känner till Joel och har en uppfattning om honom. Men hur pass känd är han utanför Ålands gränser? Hade han varit född och verksam i Sverige eller i fasta Finland, hade han varit känd åtminstone i dessa länder. Nu har han hamnat mellan två stolar. Nog skulle han förtjäna att bli känd vida omkring – både som målare och författare.

Visst är Joel intimt förknippad med Åland genom sina målningar och skildringar av det åländska landskapet, genom sina självbiografier och beskrivningar av det åländska samhälle som inte finns längre. Men Joel är så mycket mer än Åland, samtidigt som Åland är så mycket mer än Joel.

Joel revolterade mot den rådande konsten och sökte hela sitt liv att bli erkänd som konstnär. Och det blev han till sist – genom en utställning på Ålands museum, men det visste han inte om, eftersom han precis tagits in på Grelsby sjukhus.

Joels levnadsöde är ett drama i sig, så allmängiltigt att vem som helst kan identifiera sig med det. Därom vittnar alla de uppläsningar av hans texter, alla nya pjäser om Joel, som hela tiden dyker upp, alla debatter om hans själstillstånd. Det har diskuterats mycket om Joel var ”galen” eller ej och det lär vi aldrig får veta så här i efterhand. Nu är det inte heller någon ”dokumentär” vi med operan Joel vill ställa på scenen – utan ett konstverk, som kommer sanningen närmare än varje läkarutlåtande.

Visst var Joel en särling, ett original, en mycket känslig människa, men vi vill också visa att han hade andra sidor, t.ex. ledaregenskaper som ordförande i Lemlands ungdomsförening, där han höll bejublade tal med politiskt budskap och stor humor. Och framför allt har vi velat lyfta fram friskheten i hans färgsprakande språk. Mer än hälften av den text som framförs i operan är således av Joels egen penna!

Operan Joel fick sin urpremiär på Alandica för sju år sedan och har sedan dess inte framförts. Det tycker vi är synd, eftersom operan blev så väl mottagen och innehåller så mycket vacker och dramatisk musik, eftersom den har en så spännande och allmängiltig handling.

Musiken av Nikolo Kotzev vilar på klassisk grund – med inslag av musikal – och är alltid melodisk, ofta med dramatiska kulminationer. Det märkliga är hur han lyckats träffa en åländsk, nordisk folkton.

Mot denna bakgrund har vi valt att ta upp Joel i konsertant form med originalbesättningen i huvudrollerna, d.v.s. Joa Helgesson som Joel, Annika Sjölund som skolfröken Helgesen, Therese Karlsson som modern Emilia och Jenny Carlstedt som fästmön Aino. De två konserterna ackompanjeras av Majsan Dahling på flygel och Jonas Dominique på kontrabas; den senare leder även kören, som består av idel åländska sångare. Om denna kör skrev pressen vid urpremiären: ”Till ’Joels’ styrka bidrar också den imponerande kören” (Åland), ”en samling handplockade sångare gör ett fantastiskt arbete under hela föreställningen” (Nyan).

I övrigt kunde man läsa: ”en konstnärlig seger” som ”känns ända in i hjärteroten”, ”har ton av klassisk opera med influenser från musikal och nordisk folkton” (Åland), musiken ”för tankarna till Puccini och ibland Verdi. Det är en nyskriven opera helt utan modernistiska drag, insmickrande, känslosam, otidsenlig – och svår att motstå. Den är så ohämmad och har en sådan dramaturgisk schwung” (Svenska Dagbladet), ”andas magi”, ”melodisk och vacker musik” (Nyan).

En anledning till att vi skapat denna version är att vi vill få ut operan Joel och kännedomen om denne unike konstnär på turné även utanför Åland, i första hand till Sverige och Finland, men även till de övriga nordiska länderna. Denna version kan spelas var som helst. Det enda som behövs är ett piano! Dessutom kommer Nordens institut på Åland att ”livestreama” operan till Nordens hus i alla övriga nordiska länder.

Så operan Joel lever och går nu mot nya äventyr. De som såg den förra gången kommer således att få möta en helt ny version, där musiken och sången står i centrum, där ni kommer att möta Joel ännu närmare – ansikte mot ansikte. För er som inte såg föreställningen då – väntar en upplevelse ni inte kommer att glömma!

Richard Bark

Fil.dr, regissör och dramaturg