DELA

Jämställt parlament 2019?

Det finns olika system i en vallag för att öka jämställdheten och i dagarna har Ålands lagting klubbat en ny vallag, men den åtgärd som hade syftet att främja jämställdheten, den är tyvärr inte med. Det är beklagligt, eftersom jämställdhet bildas när makt fördelas.

Alla parlament arbetar på olika sätt och med olika framgång med att få mera kvinnlig representation, och Åland har det minst jämställda parlamentet i Norden. För även här är det lättare att rekrytera män till partiernas kandidatlistor.

Landskapsregeringen ska förverkliga jämställdhet inom alla politikområden och borde ha varit lite tuffare i sitt lagförslag för att visa att man verkligen strävar till en jämställd representation i beslutande, såväl som i lagstiftande organ, så att makten verkligen är jämnt fördelad.

Det finns mycket att göra för att öka jämställdheten i kommande lagting. Men nu är det upp till partierna att arbeta vidare för att uppnå jämställda kandidatlistor i kommande val, vilket är Liberalernas mål, så att vi får ett jämställt parlament där kvinnor och män gemensamt utvecklar Åland.

PERNILLA SÖDERLUND
(LIB)