DELA

Jag har hållit mig till sanningen

Själv ser jag den sk BSPC-affären som ett storm i en fingerborg, så även om jag inte håller med ledarskribeneten Annica Lindström till alla delar, så avser jag inte gå i polemik till ledarens alla detaljer.

Gör emellertid en reflektion. I gårdagens Agenda debatterades huruvida BRÅ i Sverige borde göra en ny undersökning angående ”sambandet” mellan kriminalitet och nationalitet. Professor Jerzy Sarnecki ansåg det onödigt med motiveringen att man gjort 24 sådana undersökningar under åren 1974-2005 och samtliga visat att utlänningar hade en ”överrepresentativitet”. Men att berätta det åt en riksdagman kan tydligen ändå uppfattas som kränkande.

Lindström och tidningarna tar även upp Camilla Gunells Facebooktråd.

Den är numera borttagen, men från minnet så startade hon den med att hävda att skrivelsen till BSPC var korrekt, dvs jag skulle ha sagt att ”alla irakier är våldtäktsmän”. Detta är en falsk anklagelse, som jag ser det. Hon ”stödde” detta med att tre kvinnor var närvarande och två riksdagsmän från Sverige och hänvisade till brevet, som sändes ut före valet.

Det framkom ur pressen att två damer var närvarande och endast en riksdagsman, samt brevet sändes ju ut i april 2015 och inte ”före valet”.

Jag skrev ett kort inlägg där jag bad henne ta bort de falska anklagelserna och be om ursäkt, annars skulle jag polisanmäla henne för förtal. Beviset fanns ju i brevet. Där står inte det hon hävdar.

Jag skrev sedan ett andra inlägg i fredags. Det innehåller INTE något påstående om att hon gjort något olagligt och hon har själv exemplifierat mitt påstående med en verklig händelse.

Jag har hållit mig till sanningen. Camilla Gunell däremot har ljugit. Hon må sedan ha ett ”större förtroendekapital” bland allmänheten, som hon skriver. Men det kanske inte växer just i dessa dagar.

Men Lindström avslutar analysen i ledaren: ”Att anklaga en annan människa för brott är inget man ska göra lättvindigt och att man gör det på grund av hämndlystenhet måste ändå ses som en ny bottennotering av honom.”

Jag kunde läsa att Camilla Gunell funderar på att polisanmäla mig. För vad? För att jag skriver sanningen? Har det blivit kriminellt nu?

Min uppmaning till Annica: Läs Facebooktråden en gång till. Vem ljuger och vem talar sanning. Vem är det som är hämndlysten, och vem gör en bottennotering?

Att anklaga någon för ett brott, som innebär ”hets mot folkgrupp” är som jag ser ett bottennapp. Men inte för mig.

Stephan Toivonen