DELA

Intressant gallup

Hållbart initiativ +2 nya mandat, Moderaterna +1 mandat, Obunden samling +1 mandat, Socialdemokraterna -2 mandat sedan april månads gallup.

Jag har på nära håll följt Åland gallup och Mats Adamczaks idoga arbete för att på ett seriöst och oberoende sätt ta fram ett gallupinstrument. Mats har jobbat med olika forskare som har stor kunskap och kompetens för att göra rätt. Viktigt är ändå att påpeka att en gallup inte är ett valresultat.

I och med att Hållbart initiativ aviserade sitt deltagande i valet 2019 så har hela spelplanen ritats om och därför är det rätt att bara visa resultat av gallupen från och med maj månad. I maj månad har 598 specifika personer svarat vilket är ett mycket bra underlag för en gallup. Ännu bättre kommer underlaget att vara när fler specifika personer svarar kommande månader.

Självklart är jag som moderat glad för att mitt parti moderaterna ökat med ett mandat sedan april månads gallup men den tydligaste vinnaren i denna månads enkät är Hållbart initiativ som får två nya mandat, vilket man får lyfta på hatten för.

Tydligt är också att socialdemokraterna minskar med två mandat. Här syns tydligt kopplingen till att socialdemokraterna har ansvar för miljön med miljöministerposten och inte lyckats övertyga väljarna med sin miljöpolitik.

Blir en spännande valrörelse och jag ser fram emot nya gallupar och höstens val. Min förhoppning och övertygelse är att moderaterna med ett nytt valprogram och egen politik kan göra ett bra val. Mitt mål som kandidat för moderaterna är att bidra med att få till en ansvarsfull mitten/höger regering, vilket jag vill vara tydlig med inför väljarna redan nu.

Förutsättningarna för det ser ganska bra ut särskilt när man lyssnar och tolkar partivänner och andra politiska vänner.