Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Inte som i Sverige

Efter studenten begav jag mig till Uppsala för studier. Det var en stor, men idyllisk studiestad på den tiden. Minns inte ens att man hörde något om våld eller våldtäkter.

Häromveckan nåddes vi av nyheten att två våldtäkter och två våldtäktsförsök skett på krypavstånd från ån. Att det även begicks ett knivmord tror jag inte så många läste om. Eller att två bilar brann. Eller några ”vanliga” slagsmål med tillhörande misshandel.

Så småningom lyckades polisen häkta en person misstänkt för en våldtäkt. En person, som var född i Afghanistan och kanske fått stanna kvar i landet tack vare den ”amnesti”, som bland annat Centern i Sverige stödde.

När jag för fyra år sedan startade facebook-gruppen nejtack350, så anmäldes den så flitigt att den stoppades. Men nu har många insett att flyktingarna inte gav det guldregn som då utlovades. Men på Åland är det nu utåt ganska lugnt i frågan. Åtminstone så länge Åländsk Demokrati är med i debatten.

För ett drygt år sedan frågade jag Camilla Gunell i en frågestund: ”Vill ni ännu verka för ett flyktingboende på Åland?”

Hon svarade: ”Jag skulle när som helst ha samma åsikt om samma situation uppstod. Om ltl Toivonens fråga är om jag skulle ändra hållning i den här frågan för att ge vika för de främlingsfientliga strömningar som vi har sett att ha drabbat vårt grannland i väster så är svaret definitivt nej. Aldrig!”

Så vi vet var socialdemokraterna står. Därför behövs Åländsk Demokrati! Vi anar oss till var liberalerna står, även om de kanske har två åsikter även här. Det, som däremot gör mig orolig, är att Åländsk Center är så tyst i år när det gäller flyktingpolitiken. Jag vet att det finns många där som sneglar på Centern i Sverige. Speciellt de som har sina rötter där.

Därför skulle jag vilja veta dels var Centern nu står i flyktingfrågan och om Centern är villiga att sitta i socialdemokraternas knä, likt situationen i Sverige? Detta bör väljarna och andra partier få veta.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI