DELA

Inte ÅEAs ansvar

Att ta ansvar eller inte ta ansvar det är frågan .
Eftersom mina uttalanden på elandelslagets möte har väckt vissa frågor skall jag här försöka förklara den bakomliggande problematiken.

I ett samhälle som har bestämt sig för att bli hållbart är kärnkraft inte ett alternativ.
Våra 30 lagtingsledamöter har ingen vision om när eller hur det åländska samhället skall bli hållbart, med detta svaga ledarskap skapar man per automatik elbolag som aktivt bygger kärnkraftverk. De ytterst ansvariga är våra handlingsförlamade folkvalda politiker.
Dessa har en tendens att försöka komma undan sitt ansvar genom att säga : Varför har inte Ålands Natur och Miljö och/ eller A21 kontoret fixat det och det?

De brukar ibland fråga ”Hur skall vi göra?” Men när svaret blir, tänk själva och undersök hur ett hållbart samhälle fungerar, blir det för jobbigt. Man vill ha konkreta förslag, för om man följer dessa behöver man inte tänka och ta ansvar.
På Ålands Natur och Miljös höstmöte fick Ålands elandelslag citronpriset, detta pris röstades fram av de närvarande på mötet, själv var jag förhindrad att delta. Vissa personer anser mig vara osolidarisk styrelsemedlem när jag inte försvarar detta val utan istället personligen tycker att Formel 1 på Slemmern skulle ha fått priset.
Det har de förmodligen rätt i.
Samma personer menar att artikeln i Nya Åland kan missförstås på så sätt att de som läser tror att Ålands Natur och Miljö förespråkar kärnkraft. Tyvärr är det så att om man vill missförstå saker är det omöjligt att förklara tillräckligt tydligt.
Själv vill jag tro att människor är intelligentare än så.

Jag vidhåller dock min åsikt, det är inte ÅEA sak att ansvara för, huruvida vårt samhälle skall använda hållbara energislag eller inte. De kan göra det om de vill, men de måste inte.
Det år våra 30 lagtingsledamöter som inte, jag upprepar, inte, tar sitt ansvar i denna livsviktiga fråga.
Vänligen

Dan Jansén