DELA

Inskränk inte parkeringen för husbilar

Husbilssemestrande familjer har ökat kraftigt de senaste åren. När man färdas omkring i Europa konstaterar man snabbt att de flesta städer och turistorter följt med i utvecklingen.

Ställplatser ordnas på ett föredömligt sätt. Betalning kan göras med kontanter i automat eller kreditkort ofta till en billig penning. Toalettömning och vatten är ordnat. Ställplatserna är ofta nära centrum så man kan komma åt städernas affärer på ett bekvämt sätt. I kustnära städer upplåter båtklubbarna sina vinterbåtplatser för husbilsuppställning. Har också sett skolor upplåta sina parkeringar sommartid åt husbilar och andra resenärer, ofta då med 24 timmar parkeringstid.

Husbilsresenärerna är i genomsnitt 50-plussare. Har en god ekonomi och spenderar gärna sina semesterpengar i städernas affärer och souvenirbutiker.

Men så är icke fallet i turiststaden Mariehamn. Där skall dylik ohyra jagas ut på landet eller till herr Luoma på Gröna Udden. Med lite gnäll till vår okunniga landskapsregering som tydligen inte följer med vad som händer utanför marmorborgen, får man minister Valve att överväga ytterligare inskränkningar i parkeringsmöjligheterna för husbilsfolk. Jag antar att affärerna i centrum är glada för varje husbilsfamilj som kommer till centrum och spenderar några hundra euro. Eller kan parkera i anslutning till Sjökvarteret för att inmundiga några plåtbröd. Det här är ju inte frågan om camping utan endast ställplatser på max 24 timmar. Men kanske du inte har begripit det, Wille Valve? Kanske ni i marmorborgen skulle sluta brösta och berömma varandra en stund och titta ut genom skottgluggen för att se vad som händer i världen.

Bror Lundberg

Husbilschaufför, Bergön