DELA

Eko-odling är räddningen

Är ekologisk odling räddningen för vårt jordbruk ?

Under mina 60 år boende i Ålands största jordbruksbygd, Västra Saltvik har jag med egna ögon sett hur dramatiskt jordbruket har förändrats.

Från det att många jordbrukare har livnärt sig på mjölk- och köttproduktion, gurkor, sockerbetor, kinakål, lök, selleri m.m. tills nu då nästan en hel näring är i kris.

Vi läser lite nu och då i tidningar att försäljning av ekoprodukter formligen exploderar i Sverige. Visserligen från låga nivåer men så pass mycket att butikskedjorna nu ser lönsamhet att utöka sortimenten ganska dramatiskt.

Den här trenden har också kommit till Åland om än något senare .

Det är ingen vild gissning att över 10 % av maten som köps i våra affärer är ekoprodukter om några år.

På Åland som har en av de renaste miljöerna i världen skulle en utökad ekoodling kunna bli det som räddar det åländska jordbruket.

Borde Ålandsmejeriet konvertera och nischa in sig som ett ekomejeri?

Borde Trädgårdshallen utöka sina ansträngningar vad gäller ekogrönsaker ?

BordeDahlmans slakteri göra gemensam sak med köttuppfödarna så att slakteriet blir helt eller delvis ett ekoslakteri ?

Redan nu finns lyckade satsningar inom ekomat såsom Överängs kvarn, Odlarringen och ett mindre antal köttproducenter och förädlare.

Naturligtvis kan inte det här göras över en natt och inte på all jordbruksmark på Åland. Äppelodling och odling av potatis till fabriken i Haraldsby samt en del bär och grönsakodling bör fortsätta som nu, då den är lönsam både för odlarna och förädlarna.

Tyvärrfick ekoodlingen sig en ”knäck” i senaste LBU-program som gör att de befintliga odlarna funderar på att minska eller sluta med sina odlingar vad gäller spannmål, grönsaker och kött.

Min tro och åsikt är att vi nu måste börja fundera om att förändra inriktningen av jordbruket till mer ekologisk odling om vi överhuvudtaget skall ha ett jordbruk med tillhörande förädling kvar på Åland om 10 år. Eller som Bill Clinton uttryckte sig: ” Det som vi vill att ska bestå måste vi förändra.”

Att tro att lilla Åland skall kunna konkurrera med omvärlden vad gäller kvantitet och stordrift är dömt att misslyckas. Det har ju också historien visat.

Runar Karlsson (C)

Lagtingsledamot