DELA

Alla vinnare på jämställdhet

I och med att ett nytt lagförslag gällande hemvårdsstödet just nu är på remissrunda ordnade Ålands feministparaply en paneldebatt. Debatten handlade om vård av barn och jämställdhet. Runa Lisa Jansson skriver i en insändare om politikerna anser att de lågutbildande kvinnorna ska vara hemma med barnen. Jag ska inte uttala mig för de andra men jag är förvånad över hur Runa Lisa kan missuppfatta debatten så kolossalt.

Alla människor behövs i vårt samhälle. Inget jobb är mindre värt. Alla behöver inte vara välutbildade. Debatten handlar om att det oavlönade arbetet i hemmet och merparten av de föräldrar som stannar hemma med barnen är kvinnor. Det är absolut inte något fel att stanna hemma med barnen utan en investering i att skapa en nära relation med sitt barn. Idag tar cirka 8 procent av papporna ut hemvårdsstöd. Det är en väldigt låg siffra och de stora förlorarna är papporna som inte tar möjligheten att stanna hemma.

Om detta skulle vara lite mer jämställt skulle bland annat följande vinster uppnås:

– Barnet får mera tid med båda föräldrar.

– Hem arbetet delas vilket fortsätter även när båda föräldrar åter är tillbaka på jobbet.

– Relationen mellan parterna förbättras vilket leder till mindre separationer.

– Kvinnors hälsa blir bättre under ett längre perspektiv.

– Kvinnors löneutveckling förbättras.

– Pensionen blir bättre för kvinnor.

– Vid en separation minskar risken att barnen tappar kontakten med fadern.

Samhällsekonomiskt är det en stor vinst på många plan om vård av barn blir lite mer jämställt mellan föräldrarna. Sedan om föräldrarna anser att det bästa är att stanna hemma med barnen, låta någon annan ta hand om barnen privat eller att barnen ska börja inom barndagvården måste föräldrarna få bestämma själva. Blir uttaget av föräldraledigheten och hemvårdsstödet mera jämställt kommer alla att bli vinnare.

Annika Hambrudd (C)