DELA

Ingen vill ha krig men…..

Ingen letar verkligen efter ett fullskaligt krig i Persiska viken, men ingen har någon utgångsstrategi från den nuvarande situationen heller.

USA har inte tillräckligt med styrkor i regionen för att till och med en begränsad luftstrejk. Så jag antar att de inte har förberett sig för en militär operation där … ännu.

Iran har ingen möjlighet för en fullskalig attack någonstans eftersom den nästan inte har något flygvapen. Ingen kan vinna ett krig, även en begränsad, med bara raketer.

Hur kan de komma ur den nuvarande situationen utan krig?

Till exempel kan USA och Iran komma överens om att sanktionerna upphävs för en begränsad tid i utbyte mot att inleda förhandlingar. De båda kan rädda ansiktet och börja ett process för att kunna avsluta den nuvarande farliga situationen. Men jag undrar om det finns tillräckligt med förståelse på båda sidor. Jag tror att de båda underskattar den andra sidan.

USA anser att Iran aldrig kommer att engagera sig i en självmordshandling av att drunkna i ett krig med den mäktigaste armén i världen. Men i själva verket kan ayatollaherna ta risken om de inte har något bättre val.

Irans ledare tror att USA aldrig kommer att starta ett krig. De räknar med amerikanska folkets motstånd till krig och enorma höga kostnaderna för USA. Båda antagandena kan återigen bli överdrivna.

Resultatet av krig i regionen är inte förutsägbart. Upplösning av hela Mellanöstern i kanske 10 stycken Somali liknande proto-stater kan vara det värsta möjliga, en evig källa till terrorister och narkotika för hela världen. Det finns flera andra möjligheter, varav många inte mycket mer önskvärda än det värsta.

Kaveh Bahar (S)