DELA

Inga ”fejk news” om asylcenter

För en tid sedan så skrev jag följande på Facebook-sidan för Åländsk Demokrati: ”På Hilma.fi kan vi se att migrationsverket har lagt ut en offentlig upphandling för ett asylcenter för vuxna och familjer. Upphandlingen är på 10 000 000 euro. Placeringen för detta asylcentrum kan vara Åland. Det kommer inte att bli litet.”

Det var en sammanfattning av den insändare jag hade i tidningarna.

Minister Wille Valve (MSÅ) svarade i en blogg och ett Facebook-inlägg under rubriken: ”Stå upp mot fejnyheter” och skrev: ”I sak är detta rappakalja”. Avslutade med: ”Orka och våga stå upp emot fejknyheter”.

Min fråga på WV:s offentliga fb-sida var: ”Nu är frågan vilket ord i ÅDs facebookflöde, (skärmdumpen ovan) som var fake. Det är nämligen väldigt enkelt att förkasta en nyhet genom att skriva ”fakenews”. Låter lite finare än ”rasist”.”

WV svarade: ”…det är fejk att lr ”sedan länge informellt är både informerad om och involverad i projektet med ett asylcenter.” som du skriver i bloggen.”

”Bloggen” nås inte via hans blogg / fb, men om man söker så ser man att han ”glömde” att citera början av meningen: ”Det rimliga är att LR sedan länge informellt är…”

Jag skrev inte att LR var informerade. Det var ”fejknews”.

För att få bort fejknews-stämpeln, så kan nämna att enligt Hilma.fi så kan man kontakta Mikko Välisalo på telefon 295411720 för mer info. LR är i alla fall nu informerade om möjligheten. Eller så är det ett ”troll”.

STEPHAN TOIVONEN