DELA
Foto: PRIVAT

Hur vill du att barnen ska minnas julen?

Vuxna har ansvaret för hur barnen minns julen. Det är värt att tänka över hur, varför, och om man vill att alkohol ska ingå i firandet – både när det gäller julhelgen och andra högtider. Det är budskapet som Vision Nolltolerans och Operativa gruppen för Landskapets handlingsprogram mot risk- och missbruk vill föra fram inför jul och nyår.

Förväntningarna är ofta höga inför julhelgen. Många ser fram emot att slappna av och spendera tid med familj eller vänner. December är också den månad då försäljningen av alkohol är som störst, då alkoholreklamen breder ut sig och alkoholnormen blir extra tydlig – att dricka under julhelgen ”hör till” för vissa vuxna.

Ändå vet vi att alkoholen förstör stämningen i många familjer, inte minst för barn som ser vuxna runt sig förändras. Det skapar en otrygghet för barnen att se vuxna bli märkbart berusade tillika som barn och unga påverkas av vuxnas egna val och beteenden. Många vuxna väljer att avstå från alkohol under julen och skapa egna traditioner. Viktigast för barnen är oftast att få vara med närvarande vuxna och göra saker tillsammans. För barn och unga gäller både det vuxna säger och gör. Unga lyssnar faktiskt på föräldrar och andra vuxna, även om det inte alltid verkar så. Inför jul har projektet Vision Nolltolerans tillsammans med Operativa gruppen för Landskapets handlingsprogram mot risk- och missbruk velat belysa den här problematiken genom en bildkonsttävling där unga utmanats att skapa bilder som får vuxna att reflektera över sina val. Att tänka över hur, varför, och om man vill att alkohol ska ingå i firandet – både när det gäller julhelgen och andra högtider. Vad ger man egentligen upp om man väljer bort alkoholen?

De två bilderna som utsågs till vinnare är tankeväckande och skapades av Karolina Mattsson, 15, och Jade Kuitunen, 25, och de vinnande bilderna kommer att synas i olika medier – på nätet, i lokaltidningarna och i busskurer.

Ta hand om er och ha en God Jul önskar

”Operativa gruppen för Landskapets handlingsprogram mot risk- och missbruk”